Kitap Yorumları

Sırlar çözülürken

Tek kelimeyle kurgusu nefes kesici, ilk sayfalarını okur okumaz, sizi içine alıyor ve roman kahramanlarıyla birllikte kentten kente bir zaman yolculuğuna çıkıyorsunuz.

A. Kerim Saruxan / „Sırlar Çözülürken”  küçük kızını kayıp eden bir gazetecinin yürek yangını, ellerini, gözlerini, dilini, kafasını ve yüreğini bize adayan toplumcu bir yazarın, çok tatlı, çok cana yakın, şişirme ve boş gürültülerin uzağına düşen çok sıcak bazen çok heyecanlı ve yumuşak anlatımlı bir Roman….

Tek kelimeyle kurgusu nefes kesici, ilk sayfalarını okur okumaz, sizi içine alıyor ve roman kahramanlarıyla birlikte kentten kente bir zaman yolculuğuna çıkıyorsunuz.

Sırlar Çözülürken bir çok enterasan olayı iç içe işleyen kapsamlı bir kitap. Ankaradaki  Bahçelievler katliamı, 12 Eylül askeri darbesi, Abdi İpekçi cinayeti ve 1 Mayıs Taksim katliamına kadar her sahnede işlenen değişik acılar, sade akıcı ve gerçek yönleriyle anlatılmış. Sessiz cümleler, sesli baladlarla birleşerek iç içe geçmiştir.

Yazar Kürt halkının Kürdistanın Kuzey parçasında  içine düşürülen düğüm, bunalım, yılgınlık ve kaos, Papa Johanes Paul, Olof Palme, Uğur Mumcu, Turgut Özal, Eşref Bitlis suikastlerinin insanlık ailesi içinde açtığı  yaraları göstererek çağdaş ve insancıl olanı bulmaya çalışmış ve oldukça ılımlı yargılarla karşımıza çıkmıştır.

Toplumsal yaşamın derinliklerini araştırmış, iyi bir gözlem tutkusuyla sorgulamış, sorguladıklarını uzun bir denetimle sınamış, bulgularını bütün insanlıkla paylaşmak istemiştir.

Sırlar çözülürken  bir gül bahçesinde sıcak sevgiyle yeşeren bir fidan gibidir. Yarınların daha güzel olması için insana umut ve aydınlıklar veriyor. Kitabın son sayfalarına ulaştığınızda selin gidip kumun kaldığı yerde yıpranmış, çökerek ihtiyarlanmış, yozlaşmış bir yaşama karşı insanlara yepyeni güzelliklerin olduğu bir ufuğu müjdeliyor.

Bana göre yazar Bağımsız Kürdistanın kurulması rüyasıyla geçmiş bir dönemle sessizce ve derinden hesaplaşıyor. Karanlık bütün dehlizleri aydınlatıyor, hiç bir şeyden çekinmeden elindeki ışığı görmemiz gerekenlere tutuyor ve kolumuzdan adeta tutarak  bizi korkunç gerçeklerle yüzyüze getiriyor.

Yazar bütün felaketler karşısında cesareti, karanlıklar karşısında aydınlığı, umutsuzluklar deryasında bir anlık umudu bize sunduğu için mutluyum.

Sırlar Çözülürken Romanında  Müslüman bir ülkede yere gömülü bir şarap şişesinin içinden çıkan Cin’ in ortaya çıkardığı sırlar, daha çokça tartışılacak olan çarpıcı gerçekler ve ileride çözülecek olan yeni sırlardan dolayı çocukluğumun güzel uykularındaki  rüyalarıma daldırdığı için yazara teşekkür ediyorum.

Her tarafımızı yaban otları, ısırganlar ve zehirli böceklerin sardığı bir ortamda böyle bir eseri önümüze koyuverip kayıplara karıştığı için yazarı kutluyorum.

10. 04.07

Abdulkerim Saruxan

 

Selim Çürükkaya

1954 te Bingöl' de doğdu. Öğretmen okulundan mezun oldu. Siyasi nedenlerle on bir yıl hapis yattı. Gazeteci ve yazar. Yayınlanmış 10 Kitabı var. Siyasi mülteci olarak Almanya'da yaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu