Makalelerim

PEN Kongresi 3

Selim Çürükkaya /  24.05.06 günü öğlenden sonra Başbakanlığa gitmek için hazırlandık. Saat 13′ te Otobüsler Hilton Oteli’nin önünde beşyüze yakın yazarı beklemeye başladı…….

Başbakan adına daha önce her birimize birer adet davetiye verilmişti. Bir de pasaportlarımızı hazır bulunduracaktık.
Otobüslere bindik; bayan bir polis yolda kibarca davetiyelerimize ve pasaportlarımıza göz attı. Yarım saat sonra başbakanlık binasının kapısında otobüslerden indik. Çantalarımız kontrolden, biz elektronik kapıdan rahatça geçtik.
Başbakanlık binasının ikinci katı bizim için hazırlanmıştı. Alman mimarisine göre yapılan bu binanın her katı en az otuz metre yüksekliğindeydi. Binanın ön cephesinden bakıldığı zaman, Alman meclis binası ve Aleksander Platzın TV kulesi görünüyordu.
Arka cephesinde geniş bir bahçe ve küçük bir su kanalı göze çarpıyordu.. Binanın ilk katındaki bir duvarda, Hitler’den sonra Almanya´da başbakanlık yapmış şahısların yağlıboya posterleri asılıydı.

 

Bunların İlki Adaneur, sonuncusu Schröder’di.
Son grup yazar salona ulaştığında fark ettim ki aramızda Günter Grass yoktu.
Merkel’le yıldızlarının barışık olmadığını tahmin ediyordum.
Bizi, İngilizce ve Almanca bilenler olarak iki guruba ayırdılar.
Ve iki rehber eşliğinde başbakanlıkta gezdirdiler.
Merkel Hanım’ın kabine odası ilgimi çekti. İçerde tahtadan oval bir masa vardı.
Bakan sayısı kadarda siyah deriden koltuklar, oval masanın etrafına dizilmişti.
Bakanların isimleri şiltlere yazılmış, masanın üzerine konulmuştu.

 
72Penkongresi_selim-curukka“Angela Merkel “
adının yazılı olduğu şildin yanında bir adet zil, bir adet de “düğme” vardı.
Zil dediğim 1965 yılında mezun olduğum köy okulunun zilinin aynısı gibiydi.
Düğmeden de kastım elektronik zil görevi gören düğmedir.
Bir Alman yazara „Bu zili bütün başbakanlar mı kullanıyor, yoksa Merkel’e özgü mü?” dieye sordum 
Yazar bunun sembolik olduğunu söyledi. Ben de zannettim ki Merkel Hanım kabine üyelerinden birini susturmak için, önce masanın üzerindeki antik zili bir kez çalıyor; bakan susmadıysa bu kez elektronik zilin düğmesine basıp bakanı dışarı attırıyor!

 
Meğer öyle değilmiş; değilmiş ama o zillerin öyküsü ne?
Bir zamanlar ne iş görüyorlarmış da şimdi sembolik olmuşlar!
Gerçekten sadece sembolik olarak mı orada duruyorlar? Hala öğrenmiş değilim! Başbakanlık binasını dolaşırken Türk PEN Başkanı Vecdi Sayar’la karşılaştım. Merhabalaştık. Güncel olan yargıtay baskınını sordum; neyin nesidir, kimler yapmış? dedim.

 
“Henüz belli değildir” cevabını verince, siz Türkiye´de Ergenekon diye bir örgütün varlığına inanıyor musunuz? Diye sordum. “Onun gibi çok örgütlerden söz ediliyor” dedi. Hayır bu başka, o çok dediğiniz örgütlerin toplamı “ERGENEKON” dur.

Ona Devlet’i yöneten devlet diyebilirsiniz. Yargıtay baskını araştırılırsa arkasında “ERGENEKON” çıkar dedim. Bir şey demedi.
Bir gün sonra PEN Kongresinin yapıldığı salonda karşılaştık “Dün yargıtay baskınının arkasında Ergenekon vardır demiştiniz. Bugün Hürriyet manşetten Ergenekon ile ilgili tam sayfa haber vermiş” dedi.

Başbakanlığa tekrar dönersem, binayı gezince alt kata merdivenlerden inmeye başladık; biz en öndekiler alt kataki salona indiğimizde Angela Merkel yanımızdaki kürsüye geçti. Beş yüze yakın yazar kameralar için aydınlatılmış merdivenlerde bekleyince Merkel kısa konuşmasına başladı.
Özet olarak ikinci Dünya Savaşı döneminde kendi ülkesinin yazarlarının mülteci durumuna düştüklerini ve bazı ülkelerin bu yazarlara yardımcı olduğunu, bundan dolayı bu ülkelere teşekkür ettiğini söyledi.

 
Bir de şu anda Alman Kültür Bakanlığının Kübalı, İranlı, Rusyalı ve Afrikalı bazı yazarlara burs verdiğini, yine PEN kongresinin Berlin’de yapılmasına Kültür bakanlığının katkı sunduğunu vurguladı.
Başbakan konuşmasını “Yukarı çıkıp sizinle şarap içmek istiyorum” cümlesiyle noktaladı.
Gerçekten yanında hiç bir koruma olmadan aramıza katıldı ve şarap kadehini eline alarak ayakta yazarlarla sohbet ederken şarabını yudumladı.

 

 

Selim Çürükkaya

1954 te Bingöl' de doğdu. Öğretmen okulundan mezun oldu. Siyasi nedenlerle on bir yıl hapis yattı. Gazeteci ve yazar. Yayınlanmış 10 Kitabı var. Siyasi mülteci olarak Almanya'da yaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu