Makalelerim

Miroğlu’nun Gafı

Selim Çürükkaya / Taraf gazetesi Yazarı Orhan Miroğlu’nu Diyarbakır cezaevinden tanırım.
1984 yılı şubat direnişinde, askerler koğuşa girip bizi öldürmesinler diye barikat kurmuştuk. Koğuşta ne kadar tahtadan ranza varsa,  hepsini kırmış, o tahtalarla kaldığımız yerin dış demir kapısını kapatmıştık.  Artta kalan kalasları ellerimize almış, sırayla pancerelerde nöbet tutardık. Çünkü koğuşumuzun pencerelerinin hemen önünde, bir çatı vardı ve askerler oradan gelip kaynak makinası ile demir parmaklıkları keser, öyle girmeye çalışırlardı. Biz de tedbir olarak pencerelerden çatının üzerine önce su atmış, ardından mintaks ile adeta sıvayıp kaygan hale getirmiştik, ki bizi öldürmeye gelen askerler kaygan çatıya bastıkları gibi kayıp koğuşun havalandırmasındaki beton zeminin üzerine düşüp ölsünler. Bize karşı açıkça savaş açmışlardı, altı tutuklu arkadaşımızı öldürmüşlerdi. Eğer askerler kaymadan pencerlerin önüne kadar gelirlerse, biz bu kez ellerimizdeki kalaslarla kendimizi savunacaktık.

Dört yıl işkence görmüşüz, artık boyun eymenin ne olduğunu tam olarak anlamışız, bir daha ölmeye razıyız, ama boyun eğmeye asla!.

Orhan Miroğlu’ nu böyle bir ortamda tanıdım.

Bu gün sabah kalktım, bilgisayarımın başına geçtim..
Kurdistan Aktuel’in birinci haberi onunla ilgiliydi.
Tıklayıp okudum ve güldüm.

Aklıma bizim o yörelerde yaşanmış bir öykü geldi.
Köyün çocukları  gece basınca karanlıktan yararlanarak bir hayvan ahırına giriyorlar,  tavuk çalıyorlar, götürüp bir evde tencerede pişirip yiyiyorlar.
Evin sahibi “haramdır” diye tavuk etini yemiyor.
Ama tenceredeki tavuk suyunu bir tasa koyuyor, ona ekmek doğrayıp yemeye başlıyor.

Orhan Miroğlu ile ilgili haberde şöyle deniyor:

“Miroğlu’ndan Alevilere isyan çağırısı Taraf yazarı Miroğlu, Sabiha Gökçen Havaalanı’nın isminin değişmesini istedi. Nedeni ise Dersim…Taraf Gazetesi yazarı Orhan Miroğlu’ndan ilginç protesto! İstanbul’un yükselen değeri olarak kabul edilen Sabiha Gökçen Havaalanı için sivil bir itaatsizlik kararı aldığını açıklayan Miroğlu, Gökçek’in Dersim’i bombalayan pilot olduğunu söyledi.Taraf yazarı Orhan Miroğlu,  Balçiçek Pamir ile Söz Sende’de ilginç açıklamalar yaptı. Sabiha Gökçen’in Dersim’i bombalayan pilot olduğunu söyleyen Miroğlu, bunu protesto etmek için:

“Adını taşıyan havaalanını kullanmam. Bir sivil itaatsizlik yapayım dedim. Sabiha Gökçen’e inip- kalkan hiçbir uçağa binmeyeceğim. Yurtdışında binlerce Alevi yaşıyor ve Sabiha Gökçen’i kullanıyor. Burası özel bir şirket. Mesela 5000 rezervasyon iptali olsa Sabiha Gökçen adi değişebilir.” ifadelerini kullandı”
.

Haber bu, şimdi gelelim Orahan Miroğlu ile bizim o yörede “haramdır” diye tavuk eti yemeyen, ama suyuna ekmek doğrayıp yiyen-içen adamla benzerliğine.

Blirsiniz ki İstanbul’da iki adet havaalanı vardır.
Biri Sabiha Gökçen, diğeri  Atatürk havalanıdır.
Sabiha Gökçen Atatürk’ün manevi kızıdır ve Atatürk’ün emriyle Dersim’ i bombalamıştır.
Bizim Orhan’ da Sabiha Gökçen’ i porotesto etmek için, İstanbul’ dan giderken veya İstanbul’a dönerken Sabiha  Gökçen  havalanını kullanmıyor, Atatürk havaalanını kullanıyor. Bunada da sivil itiatsizlik diyor, alevileride buna teşfik ediyor!

Selim Çürükkaya

1954 te Bingöl' de doğdu. Öğretmen okulundan mezun oldu. Siyasi nedenlerle on bir yıl hapis yattı. Gazeteci ve yazar. Yayınlanmış 10 Kitabı var. Siyasi mülteci olarak Almanya'da yaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu