Kardeşlerim

Hasan Çürükkaya

PKK davasından Diyarbakır cezaevinde tutuklu olan ağbeysinin durumundan dolayı askerlikte sürekli göz hapsinde tutuldu. Terhis olunca Adana' ya yerleşti.-1988-90yılları arasında_ Buradaki Kürt kitlesi içinde sömürgeciliğe karşı örgütsel çalışmalar yaptı.

Hasan Çürükkaya 1964 Yılında Musyan nahiyesine bağlı Tuunst köyünde dünyaya geldi. İlk  ve ortaokulu Bingöl’ e bağlı yeniköyde okudu. Daha sonra Diyarbakır Zıya Gökalp lisesinden mezun oldu. Aynı yıl Adana Ticari İlimler Akdemisine kaydını yaptırdı. Dört yıl sonra bu akademiden mezun olunca askerliğini yedeksubay olarak yaptı.
http://www.youtube.com/watch?v=ZjEhynPgpLM

PKK davasından Diyarbakır cezaevinde tutuklu olan ağabeysinin durumundan dolayı askerlikte sürekli göz hapsinde tutuldu. Terhis olunca Adana’ ya yerleşti.-1988-90yılları arasında_ Buradaki Kürt kitlesi içinde sömürgeciliğe karşı örgütsel çalışmalar yaptı. Deşifre olunca illegal yollardan Yunanistan’ oradan Şam ‘ a geçti. 1990 yılında  Bingöl dağlarına ulaştı. Gerilla komutanı olarak altı ay kadar buralarda mevziden mevziye koştu. Ve  09.Kasım 1991 gecesi yaşamını yitirdi  Ondan sonrasını belgeler şöyle anlattı:

 

T.C
GENÇ C. SAVCILIĞI
SAYI

———————————–
HAZIRLIK:                              NO:   1391/302

GÖREVSIZLIK KARARI:            NO: 1991/14

GÖREVSİZLİK KARARI

DEVLEt GÜVENLİK MAHKEMESİ

CUMHURIYET BASSAVCILIĞINA

DİYARBAKIR

09. 11.199l Günü  gecesi   saat  21.30  sıralarında Yeni çevre köyü  içerisinde  bir grup PKK. terör  örgütü  mensubu  ile güvenlik  kuvvetleri  arasında  meydana  gelen silahlı  çatışmada PKK Terör örgütü mensubu  Selim oğlu  Tayyibe den olma   I964 doğumlu Bingöl  ili   merkez Yeniköy  köyü nüfusuna   kayıtlı olan Hasan ÇÜRÜKKAYA  ölü  olarak  ele   geçirildi. İlişik hazırlık evrakının tetkikinden anlaşılmış isede; Devlet Güvenlik Mahkemesinin kuruluş ve yargılama usulleri hakkındaki 2845 S.L. nun 9/A-1  maddesi uyarınca işlenen suç, Devletin şahsiyetine karşı işlenmiş suçlar kapsamına girdiği, bu kabil suçlarda soruşturma yetkisi Devlet güvenlik mahkemesi Cumhuriyet savcılığına ait olması nedeniyle, Başsavcılığımızın madde itibariyle GÖREVSIZLİĞİNE, gereğinin tekdir ve ifası için evrakın  Diyarbakır Devlet Güvenlik  Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine, 2845 sayılı kanunun 11. maddesi uyarınca karar verildi. 20.11.1991 Gereği ricasıyla
DGM. C.Sav. Fevzi beye Ali ŞANVER
DGM.C.Başsavcısı

TUTANAKTIR :

hasanyar07 KASIM 1991 günü Saat  16.45 sıralarında GENÇ İlçe  J.K.lığına Bağlı GÖZERTEPE «J.Karakoluna yönelik olarak meydana gelen ve bir erin ağır yaralanmasıyla  neticelenen Silah­lı saldırı olayından sonra olayı yapan PKK Mensuplarının Yakalanması için planlanan Operasyon esnasında BİNGÖL -GENÇ-SERVİ Bucağı YEKİÇEVRE Köyünde Pusu görevi ile görev­lendirilen (1)   iç güvenlik  timinin elemanları 09 KASIM 1991 günü Saat  21.30 sıralarına YENIÇEVRE Köyü içersinde  (14-74) Koordinatlarında sayılan ve  kimlikleri  belirlenemeyen bir grup PKK örgüt elamanıyla  temas kurmuştur.

Yapılan silahlı müsademe neticesinde açık kimliği  belirlenemeyen 25-30 yaşlarında yak­laşık 65 Kg ağırlığında 1.70 Cm. Boylarında kahverengi  gözlü buğday tenli siyah saçlı, üzerinde Rengi atmış kot mont, altında haki yeşil peşmerge  gömleği onun altında açık renk eşofman ve koyu renk gömlek bulunan altında  saman  rengi şalvar bulunan bir PKK örgüt üyesi ölü olarak ele  geçirilmiştir.

PKK örgüt üyesinin Kaleşnikof marka  (DK 2638 gaz  borusu üzerinde)   silahı, 2 adet .Şarjörü ile   birlikte ele geçirilmiştir. Silah ve  teçhizat üzerinde yapılan incelemede silahın namlusundan (mermi yatağı yakınlarından)mermi yarası aldığı namlunun delindiği, dipçi­ğin yine mermi yarasıyla  delindiği, bir adet Şarjörün mermi  isabet etmesi  neticesinde deforme olduğu görülmüştür. PKK örgüt üyesi üzerinde ele  geçirilen  (l)   adet palaska, (3)  adet deri Şarjör kütüklüğünün sağlam olduğu tesbit edilmiştir.

Olay operasyona  iştirak eden Timlerin Birlik merkezi   ile olay anında  irtibat kuramaması nedeniyle 10 KASIM 1991 günü Saat 05.30 sıralarında  GENÇ ilçe J.K.lığına  bildirilmiş ve derhal olay yerine intikal edilmiştir.

Olay yerinde yapılan incelemede yukarıda  belirtilen hususların haricinde  bir emareye rastlanılamamış yalnızca PKK örgüt üyelerinin kaçış istikametleri olabilecek yerlere yakın Karakollarca  tıkama görevi verilmiştir, ayrıca  (1)Komando timi iz takibine çıkarılmışsada müsbet bir sonuç elde edilememiştir.

Operasyona iştirak eden Jandarma timince olay esnasında 345 adet 7.62 MM. G-3 P Tüfeği­ne ait fişek, 250 adet 7.62 mm.4.l izli mayonyu fişek, 2 adet savunma  el  bombası, 2 adet 3M-22 Tüfek bombası, (dört) adet 150.000 Mumluk aydınlatma mühimatı sarf edilmiştir. Yapılan tüm aramalara rağmen 302 adet 7.62 mm.G-3 P.Tüfeğine ait boş kovan bulunamamıştır.

İş bu tutanak olay sonrasında GENÇ ilçe J.K.lığında  tarafımızdan tanzimen hazır bulunanlarca imza altına alınmaştır.10 KASIM 1991

Adil BOĞAKAPTAN
fJ.Binbaşı îlçe  J: Komutani.
Haydar KÜREKCI J.Asb. Kd..ÜCVS
İd.İşl.İkm.Ast. Hakan Dinç J.Kom.Cvs.

Selçuk KILIÇ J”. As t s b. Ç vs Tim komutanı

KARAKOÇ

Astsb.Çvş Tim komutanı

Ersel Demir J.Kom.Kom«Çvş

ADLİ MUAYENE  OTOPSİ  TUTANAĞI

dhasan9.11.1991  günü gecesi saat 21.30 sularında Bingöl ili Genç ilçesi

(YENİÇEVRE) içerisinde bir gurup PKK terör örgütü mensubu ile  Güvenlik Güçleri  arasında meydana gelen  silahlı  çatışma  sırasında kimliği belirlenemeyen PKK terör örgütü mensubunun  ölü  olarak ele   geçirildiğinin ve  te­röriste  ait  cesedin  Genç  Sağlık ocağında bulunduğunun telefonla bildiril­mesi üzerine  Cumhuriyet  savcısı  Ersan Yılmaz ; refakatinde  Zabit Katibi Bahri Demir, otopsi Yrd. Ahmet İnceboy ile  birlikte  Genç Sağlık ocağına gelindi. Bilirkişi Dr. Ahmet  Hilal ile  Ömer Faruk Güzelimdağ’ın Genç Sağlık  ocağında hazır bulunduğu görüldü. Teröriste ait cesedin  Genç  sağlık  ocağında alt katta sedye üzerinde  bulunduğu  görüldü. Teröriste ait cesedin kimliğinin belirlenmesi için  ilçe   J. Komutanlı­ğından yapılan araştırmada henüz  tesbit  edilemediği belirlendi.TANIK Havlar KEREKÇİ, Süleyman oğlu Nermin den olma 1962 doğumlu Genç ilçe J.Komutanlığın da görevli J.Asb.Çvş olarak görev yapıyor. Usulen: yemini yaptırıldı soruldu:

9.11.1991 Gecesi   saat   21.30  sularında  Bingöl  ili Genç   ilçesi YENİÇEVRE KÖYÜ’ ne gitmek isteyen bir purup PKK terör  örgütü mensubu ile  Güvenlik güçleri  arasında meydana gelen silahlı  çatışmada bana  göstermiş  ol­duğunuz bir terörist ölü  olarak ele  geçirildi, gerek  ilçe J.Komutanlığı, muhtarlardan ve köy halkından yaptığımız istihbarat çalışmalar­ında henüz  ölü  olarak ele  geçirilen teröristin açık kimliğini tespit  edemedik .
Bu konuda çalışmalar devam etmektedir dedi.
Cesedin  resimleri  çektirildi. Genç   ilçesinde epatelog bulunmadığından ölü muayene  ve  otopsi  işle­minin iki  doktor ile yapılmasına karar verildi.

Cesedin üzerinden mavi  renkli kot montkemer, haki renkli  peşmermerge elbisesi, beyaz  renkli alt ve  üst  eşortman, siyah renkli gömlek, siyah renkli: kilot, lacivert, renkli  çorap, bir çift  mekap marka spor ayakkabı tesbit edildi.

Montkemerde, Peşmerge elbisesinde ve üst  eşortmanda yer yer kan izleri görüldü. Cesedin tahminen 25-30 yaşlarında,70 kilo ağırlığında,1.75 metre bo­yunda, siyah saçlı, siyah bıyıklı, bir günlük sakal traşlı, kahverengi gözlü, sünnetli, buğday tenli bir erkek  cesedi  olduğu görüldü.

Cesedin yapılan harici muayenesinde: BAŞIN  MUAYENESİNDE : Kafatası  kemiklerinin  elle muayenesinde  sağlıklı   olduğu görüldü. Alında 3 cm.lik-cilt  cilt altı kesişi muhtemelen  düşmeye bağlı olduğu  tesbit edildi.

Boyunda supmandu bulan bölgeden  giren kurşunun m 2×1 cm  çapında giriş   deliği oluşturarak  çene  kemiğini ve  ön  kesici  dişler ve yumuşak  damarı parçalıyararak ağız boşluğundan çıktığı tespit  edildi.
Hiyoit kemiğinin  sağlam   olduğu  belirlendi, ağızda yer yer kanla dolu oldu­ğu tespit  edildi. Başta bunun haricinde herhangi bir patolojik bulguyahasorta rastlanmadı.

GÖVDENİN   MUAYENESİNDE  :   Sağ lumbo  sakral bölgeden giren 2  cm. Çapın­da kurşun  giriş deliği tespit  edildi. Göğüste sternum 1/3 üst kısmında 4×4 cm. Boyutlarında çıkış  deliği  tespit  edildi. Lumbo sakralden giren kur­şunun abdomen ve toraks  içindeki hayati organları parçalayarak sternumun 1/3 üst kısmından sternurnumu parçalayarak çıktığı tespit edildi. Gövdede sternum üzerindeki kurşun çıkış  deliği bölgesinde  büyük oranda yer yer kan izleri tespit  edildi. Gövdede başkaca herhangi bir patolojik buluntuya rast­lanmadı .

EKSTREVİTELERİM  MUAYENESINDE:    Ektremitelerin bütün  oldugu görüldü, herhangi bir patolojik bulguya rastlanmadı.Ölü sertliğinin oluştuğu, ölü morluğunun ise cesedin yatış pozisyonuna göre sırtta ve bel kısmında olduğu gözlendi.

Ceset üzerinde başkaca herhangi bir darp cebir şiddet  ke­sici delici, ateşli silah yarasına, boğma ve boğulma izine, fiili livata bulgusuna rastlanmadı. Ceset üzerinde tespit edilen kurşun giriş deliklerinin yakın atış sonucu oluştuğu belirlendi.Kesin ölüm nedeninin belli edilmesi için bilirkişi Dr.lar huzura alındı. Açık kimliklerinin tespitine geçildi.

BILIRKIŞI  DR. Ahmet HİLAL, Osman oğlu Melahat’tan olma 1966 doğumlu Genç Sağlık ocağında doktor olarak  görev yapar. Bilirkişiliğe engel hali yok, usulen yemini yaptırıldı soruldu.

Bilirkişi Dr. Birlikte mütealaa  vereceklerini beyan ettiler. Bilirkişi Dr. Yeminleri tahtında: Ceset üzerinde harici muayene sonucunda saptanan bulgulara bizlerde aynen katılıyoruz. Kesin ölüm nedeni ateşli silah yarasına bağlı hayat organ ve damarların parçalanmasına bağlı hemolojik şok sonucu meydana gelmiştir. Ölüm nedeni kesin ve belli olduğundan ayrıca ceset üzerinde  klasik otopsi yapılmasına gerek yoktur dediler.
Ölüm nedeni kesin ve belli olduğundan ceset üzerinde klasik otopsi yapılmasına gerek görülmedi. Cesedin kimliği tespit edilmediğinden, ceset Tanık Haydar KÜREKÇİ`ye teslim edildi. Daireye dönülmek üzere iş bu tutanak birlikte imza altına alındı. 10.11.1991
saat 11.30 Bilirkişi Dr. Ahmet HİLAL,  Dr. Ö.Faruk  GÜZELİMDAĞ

Otopsi  Yrd.

Ahmet Unceboy

CESET  TEŞHİS VE TESLiM TUTANAĞI

hasmezar9.11.1991 Günü gecesi saat  21.30 sularında Genç  ilçesi Yeniçevre  köyü içerisinde  Güvenlik kuvvetleriyle  teröristler arasında meydana gelen silahlı  çatışmada ölen teröriste  ait cesedi tanıdığını söyleyen (Maktulun babası) Selim Çürükkaya Başsavcılığımıza Başvurması üzerine  cesedin teşhis ve teslimini yap­mak üzere   C. Savcısı Ersan Yılmaz  refakatinde  Z. Katibi Bahri  Demir hizmetli Ahmeet İnceboy ile birlikte  cesedin  gömülü olduğu   Kupar belediye  mezarlığına emniyet  amirliğine ait araç  ile  gelindi.
Hazır olan tanık Haydar  KÜREKÇİ huzura alındı.
TANIK HAYDAR KÜREKÇİ, Süleyman  oğlu  Nermin’den olma 1962 doğumlu  Genç ilçesi ilçe J.Komutanlığında J.Asb.Olarak görev yapar. Usulen yemini yaptırıldı, soruldu:

9.11.1991 Günü  gecesi  saat  21.30 sularında genç  ilçesi  Yeniçevre küyünde  güvenlik kuvvetleriyle  teröristler arasında meydana gelen silahlı  çatışmada ölü   olarak ele  geçen  terörist gösterdiğim  mezara benim nezare­tim altında  gömüldü dedi, cesedin  gömülü olduğu  mezarı gösterdi.

KİMLİK TANIĞI:  Selim  ÇÜRÜKKAYA , Şerif   oğlu Zeynep’ten olma 1930  doğumlu Palu    Bingöl  Yeniköy nufusuna kayıtlı olup, halen aynı köyde oturur. Usulen yemini yaptırıldı, soruldu:Bana göstermiş olduğunuz  cesede ait fotoğraflar Oğlum Hasan ÇÜRÜKKAYA´ya aittir. Baba adı Selim, anne  adı Tayyibe  1964 doğumlu  olup  Bingöl  mer­kez  yeniköy köyü nüfusuna kayıtlı  idi, bir sene kadar önce  çalışmak için Adana iline gitmişti. Bir daha kendisinden haber alamamıştım dedi.

Fotogğaflardan teşhis ettim ve tanıdım dedi. Usulüne uygun olarak yakınlarına mezar açtırıldı, Ceset mezardan çıkarılarak düz bir yere yatırıldı, kimlik tanığı Se­lim Çürükkaya`ya eski kimliği tahtında yemini hatırlatılarak soruldu. Mezardan çıkarılan ve bana  göstermiş  olduğunuz  ceset  oğlum Hasan ÇÜRÜKKAYA ‘ya aittir, cesedi teşhis  ettim ve tanıdım  dedi. Ceset kimlik tanığı Selim  ÇÜRÜKAYA`ya  defin ruhsatı  ile birlikte teslim edildi. Daireye  dönülmek üzere işbu tutanak birlikte  imza altına alındı.15.11.1991

C.Savcısı 28233

Cesedi teşhis eden ve teslim alan Selim ÇÜRÜKKAYA

Hizmetli  Ahmet İNCEBOY

TANIK Haydar KÜREKÇİ

Görüntüleme sayısı: 9250

Selim Çürükkaya

1954 te Bingöl' de doğdu. Öğretmen okulundan mezun oldu. Siyasi nedenlerle on bir yıl hapis yattı. Gazeteci ve yazar. Yayınlanmış 10 Kitabı var. Siyasi mülteci olarak Almanya'da yaşıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu