Belgeler

Osman Öcalan: PKK yönetimi abimi ret ettiği için meşru değildir!

Selim Çürükkaya, Osman Öcalan Röportaj vermiş, “PKK yönetimi Abdullah Öcalan’ı ret etmiş bundan dolayı meşru değildir” diyor. Yani yönetimin görevi Öcalan’ı onaylamaktır, eğer bu görevini yapmadıysa, meşru değildir diyor, Bir de ekleyor, HADEP, yani legal parti de Abdullah Öcalan’ı dinlemiyor, Öcalan’ı dinlemediği için o da meşru değildir demeye getiriyor.

Osman beyin mantığını kavrayabiliyor musunuz? Tek meşruiyet mercii kendi Ağabeyidir. Onu meşru görmeyen bütün varlıklar gayri meşrudur diyor.

Bir de yep yeni bir yalan üretiyor, diyor ki; Abdullah Öcalan 1999 da Suriye’den çıkmadan önce, onu Kandil dağına getirmek istedim, bunun için İran’a baş vurdum, kabul etmediler ve ben İran ile olan ilişkileri askıya aldım.

Bir kere Abdullah Öcalan aslen Kandil’e gitmezdi, 1993 yılından beri Türkiye’ye geri dönmek için Türk makamları ile görüşmelerinin kanıtları vardır. Yalçın, Küçük, Türkiyenin Şam Büyük Elçisi Sabri Cenk Duatepe, İlhami Işık, Selim Okçuoğlu Abdullah Öcalan ilişkileri incelendiğinde 1993 ten beri Türkiye geri dönüş çalışmalarının olduğu anlaşılır.

Abdullah Öcalan Suriyeden çıkarken Osman Öcalan dahil, PKK nin Kandil’deki hiç bir yöneticisinin Öcalan’ın çıkacağından haberi yoktu. Onlar da herkes gibi Türk televizyonlarının haberlerinden olayı duydular. Şimdi Osman Öcalan’ın Röportajını okuyabilirsiniz.

Al ERBİL –

Aşağıda Kürtçeden tercüme edilmiş, açıklık ve uzunluk bakımından düzenlenmiş olan röportaj yer almaktadır.

Bas : İstanbul yerel seçimleri öncesinde sosyolog ve bilim adamı Dr. Ali Kemal Özcan Abdullah Öcalan’ı ziyaret ederek bir mektup getirdi. Daha sonra Türk ana akım medyası Öcalan’ı Türkiye’nin milliyetçi figürü olarak nitelendirdi. Bununla ilgili fikriniz nedir?

Öcalan : Türkiye’de milliyetçilik artıyor ve görünüşe göre insanlar milliyetçilerin kalabalığına katılıyor. Solcular, sosyal demokratlar, AKP ve MHP, hepsi milliyetçiliği savunuyor. Hepsi Türkiye’deki sorunların ancak milliyetçi bir çerçevede çözülebileceğine inanıyor. Öcalan, Türkiye’deki Kürtlerle ilgili meselelerin başka yerlerde değil, Türkiye’de değil, daha iyi ele alınmasının daha iyi olduğuna inanıyor. Türkiye’deki Kürtlerin haklarının Türkiye’nin kendisiyle, İranlı İranlı Kürtlerle, Suriye’li Suriyeli Kürtlerle vb. Tartışılması ve korunması gerektiğine inanıyor.
Bu nedenle bazı insanlar Öcalan’ın Türkiye’nin milliyetçi figürü olduğunu iddia edebilir. Ne de olsa, Kürt sorununu ABD veya Avrupa ile değil İran, Türkiye ve Suriye ile ele almak. 

Bas : Öcalan’ın İstanbul seçimleri mektubundan sonra, TRT Kürt Servisi ile bir röportajda yer aldınız ve görüşleriniz Türk medyasında yaygın olarak bildirildi. Erdoğan bile konuşmasında konuşmalarınıza atıfta bulunurken, Türk muhalefet partileri açıklamalarınıza karşı çıktılar. Tüm bunlar nasıl oldu?

Öcalan : Genellikle medya röportajlarını reddetmem. Bir Kürt politikacı olarak görüşlerimi açıkça ifade ediyorum ve farklı konulardaki konumumu netleştiriyorum. Kürt milliyetçiliği hakkındaki ideolojilerimi dinleyicilere her zaman sunmaya çalıştım… Demek istediğim şu ki [röportajlar sırasında] mevcut PKK liderliğinin meşruiyetini yitirdiğini açıklığa kavuşturmak.

Türk medyasında bazen 74 Türk askerini öldürdüğümü iddia eden bazı raporlar var. PKK üyesi olduğum, partinin liderliğindeydim ve birçok savaştan sorumlu olduğum doğrudur, ancak kilit nokta, bir Türk askerini veya herhangi bir sivili asla öldürmememdir. Türk askerlerinin esirlerini bile kurtardım ve onlara uluslararası yasalara uygun davrandım.

Bas : Kardeşiniz Muhammed Öcalan, Ocak 2019’da Abdullah Öcalan ile görüşmek için İmrali Adası’nı ziyaret etti. Ziyaretinden sonra HDP, ziyaret hakkında bir açıklama yayınlayacağını söyledi, ancak asla olmadı. Daha sonra KCK, ziyaretle ilgili bir basın açıklamasında hoşnutsuzluğunu dile getirdi. Bu yılın ilerleyen saatlerinde, ne HDP ne de Öcalan’ın avukatları, Dr. Ali Kemal Özcan Öcalan’ın medyaya yazdığı mektubu okuyana kadar halka Öcalan hakkında konuşmadı. Sizce PKK, KCK veya HDP, Öcalan’ın mesajlarını sansürlüyor mu?

Öcalan : Bu doğru – Muhammed Öcalan Apo ile tanıştı. Ziyaret için bir açıklama yapması için onu veya HDP’yi bekliyorduk, ama olmadı. Ailenin bir üyesi olarak PKK’nın ailemizden ziyaretle ilgili hiçbir şey söylememesini istediğinin farkındaydım; hatta ailemize ölüm tehditleri bile gönderdiler. Ailenin diğer üyeleriyle sürekli temas halindeyim. Hem Türkiye hem de PKK tehdidi altındayız. Ben bu ailenin üyesiyim, bu yüzden herkesin de tehdit altında olduğumu bilmesini sağlayın.

Bas : Mevcut PKK / KCK liderliğinin neden gayri meşru olduğuna inanıyorsunuz?

Öcalan : KCK [liderlik] gayri meşru çünkü Abdullah Öcalan’ı reddetti. Öcalan’ı son dört yıldır kabul etmiyorlar. Abdullah Öcalan’ı bir isim olarak istiyorlar, böylece istediklerini yapabilirler. Sadece Kandil [PKK liderliği] değil, HDP de Öcalan’a karşı. Son seçimlerde hepimiz buna tanık olduk. Apo barışçıl bir çözüm arıyor ve ulusal bir kongre yapılmasını istiyor. KCK politikalarını tehlikeli olarak görüyorum.

Bas : Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki yeni PKK’ye bağlı silahlı grup hakkında ne düşünüyorsunuz?

Öcalan : PKK tarafından kurulan ve Kürdistan Bölgesi’ni tehdit eden “Güney Kürdistan Koruma Kuvvetleri” adında yeni bir silahlı grup var. Öcalan’ın istediği bu değil. Aslında Başkan Mesud Barzani’ye, Kürdistan Bölgesi Nechirvan Barzani’ye saygı duyuyor. Onları seviyor ve hepimiz bunu biliyoruz. Ve şimdi, Mesut Barzani Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ni başbakan olarak yönetecek, yolsuzlukla mücadele etmeye ve Kürdistan’ı ileriye götürmeye kararlı. PKK, Mesut Barzani’yi desteklemeli ve Nechirvan Barzani’yi desteklemeliydi. Fakat Kürdistan Bölgesi’ne karşı duruyorlar. Bazı devletlerin KCK ve PKK’dan Kürdistan Bölgesi’ne karşı durmalarını istedikleri açıktır.

Bas : PKK’yı Kürdistan Bölgesi’ne ve çıkarlarına karşı durmaya teşvik ettiklerine inandığınız devletler hangileri?

Öcalan : PKK’dan ayrıldıktan sonra, İran’ın ve diğer bazı ülkelerin çıkarlarına dayanarak partinin yeni liderliğinin kurulduğunu biliyorsunuz. Önemli ölçüde değişti. İran [yeni] PKK’yı kendi çıkarları doğrultusunda şekillendirdi. Öcalan tutuklanmadan önce İran’la görüşmeler yaptık. Öcalan’ı Ermenistan-İran-Kandil üzerinden Kandil’e geri getirmek istedik, ancak İran bunu reddetti. Öcalan’ın İran’dan Kandil’e geçmesine izin vermeyi reddettikten sonra İran ile olan tüm ilişkileri askıya aldım. Ancak Cemil Bayik, Öcalan’a muhalefetine dayanarak İran’la yeni bir bağ kurdu. Suriye ile aynı… Öcalan’a karşı kimseyle çalışmaya başladı. Ve bugün, PKK, daha büyük Kürdistan’ın dört bölümünde Kürdistan halkına karşı işgalcilerle ittifak kuruyor.

Bas : Sizce PKK Kürdistan Bölgesi’nde bir iç savaş başlatabilir mi?

Öcalan : Hepimiz biliyoruz ki, Başkan Mesud Barzani Kürt tarafları arasında asla savaşa girmeyecek. Fakat onlar [PKK], Kürdistan Bölgesi’nin başarılarını ve çıkarlarını kasten tehdit ediyorlar … Cumhurbaşkanı Barzani’nin çatışmalardan kaçınmak için sağlam pozisyonu olmasaydı, Kürtler arasında bir iç savaş birkaç yıl önce başlamış olabilirdi. Ancak PKK, diğer devletlerin talebi üzerine Kürdistan Bölgesi’ni istikrarsızlaştırmaya çalışmaktadır. PKK, Kürdistan Bölgesi’nin egemenliğini ihlal etmeye ve tekrar tehdit oluşturmaya cesaret ederse, Kürdistan Bölgesi de çıkarlarını ve halkını koruma hakkına sahip olacaktır.

Kaynak. Basnews

Not: Menşet, madiya.net

Selim Çürükkaya

1954 te Bingöl' de doğdu. Öğretmen okulundan mezun oldu. Siyasi nedenlerle on bir yıl hapis yattı. Gazeteci ve yazar. Yayınlanmış 10 Kitabı var. Siyasi mülteci olarak Almanya'da yaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu