Güncel

We Stranê Bêjê Diyarbekir

N. Ferhat Sağnıç / Selim Çürükkaya’ nın daha önce Komal basım evinden çıkan ‘O Türküyü Söyle’ adlı kitabın filmi çekildi.
 
Diyarbakır 5 nolu cehennemini anlatan romanı yazıldı. Sıra filmindeydi o da yapıldı.
 
Birkaç yıldır sabırsızlıkla beklemiş olduğum film nihayet 9 Haziran 2012 de Stockholm’ da galası yapıldı. Kalabalık bir seyirci ve davetliler tarafından izlenen film duygusal anlar yaşandığın Selim’in makalesinden anlıyoruz. Av Hüseyin Yıldırım, Mehdi Zana , Laleş Qaso, Bubê Eser, Aysel Çürükkaya gibi mağdurlar, tanıklar galada bir araya gelmişler.
 
Film; Fuat Çavgun, Psikolog Hişyari Dirok, Avukat Mustafa Gözcan ve birkaç tanıkla yapılan söyleşilerle Diyarbakır cezaevinin vahşetini tanık anlatımları ile güçlendirilmiş. 
 
Selim Çürükkaya 5 dakikalık filmin fragmanını bana izlettiğinde aynı duyguları bende yaşadım. Film Kürdçe Türkçe olarak hazırlanmış büyük bir emek verildiği, çokça zaman ve para harcandığını anlıyoruz. Film tümüyle anlatım ve canlandırma olarak çekilmiş yarı belgesel sinema filmi. 
 
Kürdler sert yapıları ile bilinirler. Direngen, tavizsiz bilinirler. Evet direngendirler yüz yıldır sömürgecilerine karşı direniyorlar. Tavizsizdirler asla ruhlarında ki bağımsızlık düşüncesinden taviz vermediler. Ama sert değillerdir. Dış görünüşleri sert olabilir. Sert doğa koşulları onları biçimlendirmiş olabilir. Ancak iç dünyaları bir çocuk kadar temiz , bir ana kadar yufkadır yürekleri. Ama ne hikmetse saklarız gözyaşlarımızı . işte bu filimde ne oyuncu, ne olayların kahramanları, ne de seyirci göz yaşlarını saklama gereği duymuyor.
 
Şıvan ‘ın Kürdçe anlatımı; filimi seyirciye dinletme, izletme de iyi bir seçim olduğunu düşünüyorum. Tanına, bilinen, sevilen bir ses olarak Şıvan Perwer’in seçilmesi isabetli olmuş. Yine Türkçe kısmında Dara Kutlay’ın sesi ya biz Kürdlere de ne cevherler varmış dedirtiyor.
 
Film Avrupa da gösterime girdi. Türkiye de ve Kürdistan da ise salon bulmakta zorluklar çekiyor. Yani asıl seyircisi ile sanırım bu film çok sonra buluşacak. Umarım bu film Amed te Dilan Sinemasında gösterilir. Ve zulümü yapanlara zulmün yapıldığı topraklarda bir tokat daha vurulur.
 
Filimle ilgili geniş bir yazıyı filmin tümünü izlediğimde yazarım Selim’in sözü var bana gönderecek filmi!
 
Ekonomik kaygıdan uzak olan bu filme emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ederim. Kalıcı bir belge olarak Kürdistan’ın arşivine böylesi bir belgeyi bize verdiği için Selim ve film ekibine çok şey borçlandığımızı düşünüyorum.
 
Wê Starnê Bêjê Diyarbekir Filmi Kürdçe düşünülüp Kürdçe yapıldı ancak; Fransızca, İngilizce, Almanca da çevirileri de yapılıyor. Türkçe olanı ise bitmiş. Fransızca olanı ise bitmek üzere. Kürdçe’ in diğer lehçesi olan Soranice için ise çalışmalarını sürdürüyor Selim. İşin özü Selim Çürükkaya tüm dünyaya görsel bir şekilde 1980 ve 1983 yılları arasında Diyarbakır da yaşanan vahşeti gözler önüne serecek .
 
Tabii ki Filmle ilgili eleştirilerde olacak 4 yılda yaşanan zulmü kısa bir sineme filminde anlatmak zordur. Çünkü orada yaşanan vahşetin boyutu akla hayale gelemez nitelikteydi. Bundan sonra Diyarbakır vahşetini film yapacak olanlar bu filmde anlatılamayanları anlatırlar. Ve devam niteliğinde olur.
 
Senaryo: Selim Çürükkaya .Yönetmen: Akif Hasan Sponsor: Murat Satık. Kürdçe anlatım: Şıvan Perwer, Türkçe anlatım: Dara Kutlay
 
Filimde; Fırat Başkale bir deliyi canlandırırken rol kabiliyetine hayran olmamak mümkün değil, Recai Put ise Esat Oktay’ı hakkıyla canlandırıyor. Ayrıca filmde Xeyro Abbas ta rol alıyor.
 
İyi seyirler diyeceğim ama bu ülkede bu filmi gösterecek bir sinema salonu veya bir film şirketi bulunamadı henüz.
 
N.Ferhat Sağnıç
 
19/06/2012 İstanbul

Selim Çürükkaya

1954 te Bingöl' de doğdu. Öğretmen okulundan mezun oldu. Siyasi nedenlerle on bir yıl hapis yattı. Gazeteci ve yazar. Yayınlanmış 10 Kitabı var. Siyasi mülteci olarak Almanya'da yaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu