Makalelerim

Abi ne içersiniz?

Bingöl'de bir çay bahçesine gitmiştik. Yazdı, hava sıcaktı, bir ağacın gölgesindeki sandeliyelere oturduk, bir müddet sonra garson geldi:

Selim Çürükkaya / Türkiye ye dönen PSK nin eski genel sekreteri Kemal Burkay “PK yi mit kurdu“ deyince, Ben de bir yazı dizisi kaleme alıp www.madiya.net te yayınladım. Bu yazı dizisinde 1974 ile 1978 yılları arasında kimlerin PKK yi hangi şartlarda kurduğunu yazdım. Daha yazamadığım bir kaç arkadaş var, ama şimdiye kadar 138 Kişinin portresini kısaca çizdim. PKK yi 1974 sonbaharından 1978 sonbaharına kadar köy köy, kasaba kasaba, şehir şehir dolaşıp oluşturan bu insanlardır. Bu yazı dizisinde Abdullah Öcalan’ın durumunu objektif olarak yazabilmem için yine bir çok kitap karıştırmak zorunda kaldım. İsmet G.İmset’in kitabındaki bazı satırlar, çok ilginçti. Bu satırları önce aşağıya almak istiyorum:

„Öcalan hala Pilot Necati’nin tam olarak kime çalıştığını bilmiyor. Ama PKK lideri ile yaptığımız üçüncü görüşmede , Öcalan Genel Kurmay Başkanlığı Özel harakat dairesinden şüphe ettiğini saklamıyor. Ona göre Pilot ‘Kontrgrillanın bir uzantısı olabilir” (PKK, Ayrılıkçı şiddetin 20 yılı. İsmet G. İmset sayfa 36 Turkish Daily News yayınları. 2. Baskı Ankara)

„Nerede olduğunu bilmiyorum. Bağ koptu. Pilotun kimliği Namık Kemal Ersun darbesinde ortaya çıktı. 1978 yılında basın işi yapacağım, Diyarbakır’a gideceğim diyerek ondan ayrıldım. Hatta Pilot bu iş için 200 bin lira bile verdi“ ismet G. İmset PKK Ayrılıkçı şiddetin 20 Yılı. Sayfa 42 2. Baskı Ankara)

Öcalan’ın ismet G. İmset’e anlattıklarından ne anlıyoruz?
1- Pilot Necati Kaya Genel Kurmay Başkanlığı özel harekat dairesine bağlı çalışıyormuş.
2- General Namık Kemal Ersun 1977 Haziranında darbe girişimi yapıp ordudan emekli edilince, Pilot Necati’nin kimliği deşifre olmuş.
3 -Abdullah Öcalan Genel Kurmay Başkanlığı Özel Harp dairesine bağlı olarak çalışan Pilot Necati’ den o günün parasıyla 200 bin Türk lirası almış ve Diyarbakır’a gitmiş.
4 – Bu para sorununudan, Öcalan 1993 Tarihinde Bekaa vadisinde İsmet G. İmset’e, açıklama yapana kadar hiç bir PKK linin haberi yokmuş!

İsmet G. İmset’in kitabını okuyunca, 1978 de 200 Bin Türk lirasının bu günkü değerinin kaç lira olduğunu merak ettim. Türkiye’de ekonomiden anlayan bir arkadaşıma sordum. Araştırma yaptı. “Bu günkü Türk lirasına göre, yaklaşık olarak 2 miyon Türk lirası” dedi. Yani yaklaşık olarak bir milyon euro ediyormuş!

1978 Yılında Abdullah Öcalan Türk Genel Kurmay Başkanlığına bağlı özel harekat dairesinde çalışan Pilot Necati’ den bir milyon euro değerinde parayı alıyor ve Diyarbakır’a geliyor. Bizim yani o günkü PKK lilerin ekonomik durumunu en iyi izah edecek ve gerçekten başımdan geçmiş bir anektodu yazarak okuyucularımın konu üzerinde düşünmesini isteyeceğim:

Ben, ile 1984 Ağustos ayında Şemdinli baskınını gerçekleştiren PKK kutanı, Abdullah Ekinci, 1978 yılında Bingöl’de bir çay bahçesine gitmiştik. Yazdı, hava sıcaktı, bir ağacın gölgesindeki sandeliyelere oturduk, bir müddet sonra garson geldi: „Evet abi ne içiyorsunuz?“ diye sordu. Abdullah biraz düşündü, parasızlıktan dolayı, bir bahane bulması gerekiyordu. „Ben diş çektirdim, şimdilik bir şey içemem“ dedi. Garson bana döndü,: „Abi siz?“ dedi. Aynı gerekçeyi ileri süremeyeceğime göre: „Ver bir sigara içeyim“ dedim. Garson,  müşteriden belki de ilk olarak böyle bir istekle karşılaşmıştı, hoşuna gitti ve hemen gömleğinin cebinden bir Samsun sigarası çıkarıp bana uzattı, çakmağı ile sigaramı yakıp gitti.

Eğer Öcalan doğruyu söylemişse, durum bu kadar kötü, ama yalan söylemişse durum kötüden daha da vahimdir. Çünkü bütün büyük  yalanlar korkunç gerçeklerin üstünün kapatılması için atılır.

Selim Çürükkaya

1954 te Bingöl' de doğdu. Öğretmen okulundan mezun oldu. Siyasi nedenlerle on bir yıl hapis yattı. Gazeteci ve yazar. Yayınlanmış 10 Kitabı var. Siyasi mülteci olarak Almanya'da yaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu