Belgeler

Derin PKK Kurucularını Tasfiye etti.

Tüekiye Gazetesinden Adem Demir Selim Çürükkaya'nın kaleme aldığı PKK kurucuları ve akibetleri yazısını kısaltarak yayınladı.

Türkiye gazetesinden Adem  Demir, benim kaleme aldığım PKK yi kimler kurdu adlı dizi yazımı okuyarak kendi mantığı doğrultusunda  bir haber yapmıştır. Benim gazeteci Adem Demir’in mantığına katılmam mümkün değildir. Dizi yazımda devlet ve Öcalan sistemi tarafından katledilen insanlar var.  Onların gerçek hikayesini yazdım. Haklı bir mücadele uğruna direnerek yaşamını yitirenler var. Bunu hiç kimse görmemezlikten gelemez. Bu noktayı göz önünde bulundurmanızı istiyor ve   Adem Demir’ in kendisine ait yorumunu yayınlıyorum:

Adem Demir / 07 Mart 2012 Çarşamba Derin PKK, kurucularına bile acımadı! 35 Kurucu Öcalan ve ekibi tarafından infaz edildi. Önemli bir bölümü ölüme gönderildi. Birçoğu da hain damgası yedi.

Örgütün eski yöneticisi yazar Selim Çürükkaya, 38 yıl sonra 120 kurucunun akıbetini araştırdı 

PKK ile yollarını ayıranlar, örgüt tarafından hainlikle suçlandı. Selim Çürükkaya onlardan biri. Halen Almanya’da yaşayan Çürükkaya’ nın aralarında PKK yıllarını da anlattığı çok sayıda kitabı bulunuyor. 

GERİYE AZ KİŞİ KALDI 
PKK’nın 120’nin üzerindeki kurucusundan 35’i Öcalan ve ekibi tarafından iç infazlarla yok edildi. 33’ü ölüme gönderildi. Gerisi etkisizleştirildi. Bugün onlardan sadece 7 kişi kaldı. 

ÖĞRETMEN VE TUNCELİ KÖKENLİ 
Çürükkaya’ya göre kuruculardan yüzde 95’i etkisiz hale getirildi. O zaman örgüte katılanların tamamına yakını üniversite mezunuydu. 45’i öğretmen. 35’i Tunceli doğumluydu… 

İSTANBUL – İbrahim Güçlü ve Kemal Burkay’ı n PKK’ya ilişkin çıkışlarından sonra örgütün iç infazlarının listesini hazırlayanlar oldu. Güçlü’nün Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığına sunduğu ölüm listesinden sonra örgütün eski yöneticilerinden olan Şemdin Sakık da bazı isimler açıkladı. Bu konuyla ilgili olarak özel yetkili savcıların Selim Çürükkaya’nın ifadesine başvuracağı haberleri medyada yer aldı. Bunun üzerine Çürükkaya, “Savcılara ifade etmeyeceğim” dedi. Ancak çok önemli bir çalışmaya imza attı. 


ANKARA’DA KURULDU 
Çürükkaya da kendisine göre bir liste hazırladı. Ancak Çürükkaya’nın listesi oldukça uzun. Üstelik sadece örgüt tarafından infaz edilenlerin isim listeleri yok. Bunun yanı sıra çatışmalara gönderilip ölenler ve öldürülenler, örgütten ayrıldıkları için “hain” damgası yiyenler ve isimleri itibarsızlaştırılarak etkisizleştirilenlerin adları da var. Selim Çürükkaya 1974 yılında “APOCULAR” olarak bilinen ve daha sonra 1978 yılındaki Fis toplantısında görev verilen 120’yi aşkın insanın akıbetine ışık tutuyor. Hazırlanan isim listesine göre tablo çok vahim. Bilindiği gibi PKK Ankara Tuzluçayır’da sayıları 10’u geçmeyen kişiler tarafından gizli kuruldu. Abdullah Öcalan’ın bölgeye gitmesinden sonra da 1978 yılında Diyarbakır’ın Lice ilçesine bağlı Fis Köyü’nde bir toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantıda PKK’nın kuruluşu hem resmileşti hem de ilan edildi. İşte Çürükkaya’ya göre 1974 ila 1978 yılları arasında örgütte yer alan ve özellikle Fis köyündeki toplantının ardından alınan karar gereği Şahin Dönmez tarafından 120 kişiye görev verildi. Bunlar örgütün kurucuları olarak kabul gördüler.

YÜZDE 90’I ÜNİVERSİTELİ 

120 kurucunun akıbetlerini mercek altına alan Çürükkaya, bunların doğum tarihlerini, nereli olduklarını, eğitim durumlarını ve ne gibi görevler üstlendiğini yazıyor. Her birinin birbirinden dramatik hayat öyküleri bulunan bu kişilerin başlarına neler geldiğini de ayrıntılı olarak anlatıyor Selim Çürükkaya. Buna göre tablo oldukça vahim. Zira “Derin PKK”nın kimsenin gözünün yaşına bakmadığı açık bir şekilde anlaşılıyor. Yüzde 90’ı üniversite mezunu olan ve 45 kişinin öğretmen olduğu kurucular arasında, tıp fakültesi, hukuk fakültesi ve mühendislik fakültesi mezunları dahi var. Ancak bunların birçoğunun ya örgüt içinde infaz edildiği, bir kısmının çatışmalara gönderilerek öldürüldüğü, yapıdan ayrılanların ise hain ilan edildiği net olarak anlaşılıyor. 

TUNCELİ AĞIRLIĞI 

Örgütte 1974-1978 tarihleri arasında görev alanların çoğunluğu Tunceli doğumlu. Büyük bir kısmı da Tunceli öğretmen okulu öğrencisi veya mezunu. Tunceli doğumlu olanların sayısı 35, Bingöllü olanların sayısı 16, Urfalıların sayısı ise 15. 120 kişinin içinde 7 Batmanlı, 4 Karslı, 4 Antepli, 3 Ağrılı yer alıyor. Ordulu, Gümüşhaneli, Adanalı, Eskişehirli, Mardinli olanlar da var. Bunların arasında 9 kişi Türk olarak bilinirken 1 kişinin de Arnavut olduğu belirtiliyor. Ancak günümüzde örgütte Tunceli ve Bingöllü ağırlığı azalırken Urfa, Diyarbakır, Şırnak, Hakkâri, Van illeriyle ve Suriyeli Kürtlerin ağırlığı artıyor denilebilir. Ayrıca bugün itibarıyla örgütteki eğitimlilerin sayısı da oldukça azalmış durumda. Ölüme gönderilenlerin çoğu ise lise ve liseyi terk etmiş gençler. 

PKK’yı yıllarca Bekaa Vadisinden yöneten Öcalan, İmralı’da tutuklu olmasına rağmen halen örgüt üzerinde söz sahibi… 

Örgütü yöneten 7 kişi arasında Kürtçe bilmeyen var 
Halen PKK’yı yönetenler, örgütü kuran ilk kişiler. Sabri Ok dışındakilerin Ankara’daki toplantılarda yer aldığı biliniyor. Özellikle Öcalan, Cemil Bayık, Duran Kalkan ve Mustafa Karasu’nun Ankara Tuzluçayır toplantısında yer aldıkları bir gerçek. Bu kişiler “Derin PKK” olarak biliniyorlar. Öcalan ve bu kişiler, yüzlerce kişiyi tasfiye ettiler. Binlerce gencin ölümünden sorumlu oldukları biliniyor. Örgütü şu anda hâlâ yöneten kişiler ise şunlar: 
Abdullah Öcalan: İmralı’da hükümlü. 
Cemil Bayık: Kandil’de, Örgütün asıl yöneticisi “Derin PKK”
Duran Kalkan: Kandil’de Adanalı Türk. Tek kelime Kürtçe bilmiyor
 Mustafa Karasu: Kandil’de “Derin PKK”nın sözcüsü konumunda. 
Ali Haydar Kaytan: Kandil’de Öcalan’ın peygamber olduğunu savunuyor.
 Rıza Altun: Kandil’de ama işlevsizleştirilmiş durumda. 
Sabir Ok: Kandil’de KCK TM Yöneticisi olarak görev yapıyor. 

KATLEDİLEN KURUCULAR 

15 BİN ÖRGÜT ÜYESİNİ İNFAZ ETTİLER 


Öcalan’ın avukat görüşmelerine göre örgütteki iç infazların sayısı 15 bini aşıyor. Örgütün içinde bir süre kaldıktan sonra yollarını ayıran kimi eski militanların verdiği beyanatlar da bu yönde. Hatta pek çoğu “Bekaa Vadisi kazılsa kemik fışkırır” diyerek iç infazların fazlalığına anlatıyorlar. Çürükkaya’nın isimlerini yazdığı kişiler ise ilk yıllarda infaz edilmiş kişiler. Bunlar genellikle Öcalan’a muhalif olduklarında ortadan kaldırılmışlar. Bunların arasında Mehmet Cahit Şener, Haki Karer Çetin Göngör başı çekiyor. Diğerlerinin durumları da bunlardan farklı değil. İşte Öcalan’ın emir ve talimatları doğrultusunda örgüt tarafından infaz edilen kişiler: Resul Altınok, Haki Karer, Zeki Palabıyık, Abdulkadir Çubukçu, Sakine Kırmızıtaş, Mehmet Sevgat, Abdullah Ekinci, Mehmet Karasungur, İbrahim Bilgin, Yaşar Organ, Selahattin Demir, Hüseyin Morsümbül, Ayten Yıldırım, Saime Aşkın, Şahin Dönmez, Bircan Yıldız, Orhan Aydın, Mehmet Ayık, Dilaver Yıldırım, Rıza Demirel, Haydar Karasungur, Yıldırım Merkit, Çetin Güngör, Celal Aydın, Celal Aşkın, Seyfettin Zoğurlu, Alaatin Zoğurlu, Faysal Dunlayıcı, Mehmet Cahit Şener, Burhan Akdağ, Enver Ata, Terzi Cemal, Doğan Karakoç, Edip, Mediha Bahtiyar, Mahmut Bilgili… 

ÇATIŞMADA ÖLENLER 

Gözden çıkarılan çatışmalara gönderildi 


Abdullah Öcalan ve ekibinin gözden çıkardığı dolayısıyla çatışmalara gönderilen ve öldürülen ya da PKK’daki uygulamalara tepki olsun diye intiharvari eylemler yapan kişiler. Bunların içinde de çok önemli isimler mevcut. Bir kısmı cezaevlerindeki açlık grvlerinde ölürken kimisi de Öcalan sistemini proteste eden intiharvari eylemlerle ölüme seçti. İşte o isimler: M. Hayri Durmuş, Ali Doğan Yıldırım, Hasan Aydın, Halil Çavgun, Salih Kandal, Mehmet Emin Yavuz, Cuma Tak, Aytekin Tuğluk, Edip Solmaz, Ahmet Kurt, Delil Doğan, Zeki Yıldız, Ali Erek, Hüseyin Durmuş, Mazlum Doğan, Ferhat Kurtay, Mehmet Atmaca, Abdullah Kumral, Baki Kahraman, Kemal Pir, Akif Yılmaz, Şahin Kılavuz, Cahit Dayan, Cemal Arat, Kerim Baytar, Hidayet Bozyiğit, Şadioğlu Batmaz, Veli Tayhani, Veysi Badem, İdris Ökmen, Hüseyin Makal, Mehmet Okçu, Bişar Akbaş, 

‘HAİN’ DAMGASI VURULANLAR 

AYRILAN YAFTALANDI 


Bu kategoride yer alan kişiler ise yıllarca PKK’nın içinde yer aldılar. Ancak daha sonra yollarını ayırdılar. Ancak ayrıldıkları andan itibaren “hain” damgasıyla damgalanarak örgütte kalan militanlar gözünden itibarsızlaştırılmaya çalıştılar. Özellikle bu grubun içinde yer alan kişilerin zaman zaman örgüt yöneticilerini eleştiride bulunmaları yapı içinde büyük tepkiye yol açıyor. İşte PKK’nın saflarından ayrıldıkları için “hain” ilan edilenler: 
Selim Çürükkaya, Ferhan Güllü, Hamili Yıldırım, Ali Gündüz, Erol Değirmenci, Halit Yıldırım, Cevdet İnak, Nizamettin Taş, Mehmet Can Yüce, Aysel Çürükkaya, Rıza Sarıkaya, İbrahim Aydın, Sarı Baran, Ali Güngör, D. Ali Küçük, Zeki Yılmaz, E. Uzun, Baki Karer, Halil Ataç, Gönül Atay, Kesire Yıldırım, Fuat Kav, Selahattin Çelik, Sağır Metin, Cemile Merkit, Nadire, Yılmaz Dağlum, Hişar Ekincioğlu, Naif Kurt, Hüseyin Topgüder, Ali Çetiner, A. Kerim Saruhan, Abbas Göktaş, M. Şükrü Gülmüş, 

PKK’DAN KOPMADIĞI HALDE ETKİSİZLEŞTİRİLENLER

 
Bu kategoride kalanlar hala PKK’lı sayılırlar. Ancak çok pasif durumdalar. Her birisi farklı yerlerde yaşamlarına devam ederken aslında bunlara herhangi bir etkin görevde verilmiyor. Bunların içerisinde Muzaffer Ayata Almanya’da yaşıyor. PKK’dan kopmuş değil. Fakat Sabri Ok gibi herhangi bir aktif görevi bulunmuyor. Bunların arasında Kemal Aktaş ise KCK davasından tutuklu bulunuyor. KCK’daki görevi nedeniyle cezaevine giren Aktaş’ı kurtarmaya çalışan örgüt milletvekili olarak gösterdi. Ancak cezaevinde olduğu için vekillik yapamıyor. Ayrıca aldığı bir cezanın Yargıtay tarafından onanması nedeniyle vekilliğinin düşme tehlikesi var. Bu grupta alanların sayısı oldukça az sayılır. İşte o isimler: Süleyman Günyeli, Muzaffer Ayata, Celalettin Delibaş, Küçük İrfan, Bedrettin Kavak, Kemal Aktaş, Meral Kıdır, Nesim Kılıç, Sakine Cansız…

Selim Çürükkaya

1954 te Bingöl' de doğdu. Öğretmen okulundan mezun oldu. Siyasi nedenlerle on bir yıl hapis yattı. Gazeteci ve yazar. Yayınlanmış 10 Kitabı var. Siyasi mülteci olarak Almanya'da yaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu