Sırlar çözülürken hakkında ne dediler
Selim Çürükkaya’ nın birbirinden ilginç beş kitabı bir paket halinde piyasa da!
Bu kitapları edinmek istiyorsanız yayınevinin E Mailine adresinizi iletmeniz yeterlidir.
selimcurukkaya@hotmail.de
Sırlar Çözülürken hakkında kim ne söyledi?
Garip Can: „Kitabın sonunda, “Sırlar Çözülürken” Tarihin çok önemli bir gerçeğine parmak basarak bitiyor.
Bu tarihi kesitler ve olaylar Türkiye’de üstü örtülerek kapatılıyor.
Kitabınızın sonu da böyle bitiyor!.“
Fırat Aygün: „Kitabın daha başlangıcında roman kahramanlarından Delil’in yaşadığı Alman şehrini tarif ve betimlemesi tek kelime ile muhteşem. Zaman zaman kitabın bazı bölümlerinde bunu tekrar eden Çürükkaya, maalesef tüm bölümlerde bunu pek aynı seviyede tutturamıyor.
Roman kahramanı ünlü gazetecinin, yasak aşkı sonucu doğan çocuğunu bulmak maksadıyla başlamış olduğu yolculuk ve gizler kitap okuyucusunu belli bir süreye kadar heyecandan kalp krizine sürükleyecek duruma getirirken bir bakıyorsunuz bu durum kitabın ortalarında durağanlaşıyor ta ki kitabın son kısımlarına kadar. „
Güldal Aksoy: „Kitabın olumlu bulduğum bir yanı da, romanın politik olaylar girdabında boğuntuya getirilmemiş olmasıdır. Papa’nın gördüğü rüya, İsa’nın kendi dünyevi kimliğine dair filozofik ifadeleri ve Dolmabahçe serüveni benzeri başka bazı kesitler romana ayrı bir renk, ayrı bir boyut kattığı gibi, İmparator’un bir öğrenciyle, Delil’in ise Berfin ile sevişmesi gibi tensel ve tinsel yakınlaşmalar da yapılan edebi tasvir yeteneğiyle okuyucunun hararetini bir anda zirveye çıkarabilmektedir.
Yine de yazar kitabın bütününde okuyucuyu öyle bir politik ustalıkla geriyor ki, örneğin kitapta müze gezintisine yer verilmesini bir Kürt yazarı açısından ayırıcı ve pozitif bir özellik olarak bulmakla birlikte, Dolmabahçe sarayındaki gezintinin uzamasının beni sabırsızlandırıp gerdiğini söylemeliyim; çünkü, sonlara doğru yaklaşırken hiç kuşkusuz politik merakınız daha da büyüyor ve bir an önce esrar perdesinin kalkmasını, romanın kahramanlarından Delil’e notlarla, maillerle ulaşıp bazı siyasi sırları ileten kişi ya da kişilerin kimliğini bilmek istiyorsunuz. Bu ise yazarla değil, okuyucunun merak barometresiyle ilgili bir sorundur….
Böylece bir yandan yer yer merak barometremizi sınadığı, öte yandan böyle sürükleyici bir roman kaleme aldığı için Selim Çürükkaya’yı kutlamak gerekir.“
M.Ali Yıldırım: „Selim Çürükkaya’ nın yazdığı yeni romanı bende heyecanla ve dikkatle okudum. Bana göre Çürükkaya Türkiye de ki anayasal devleti yöneten yasadışı Ergenekonu anlatmakla yetinmemiş, Kürt sorununun onu nasıl beslediğini ve neticede onu anayasal devletle birlikte nasıl yıktığını bize göstermiştir“
Fatma Ekmen : „İlk memnuniyet verici izlenim olarak şunu söylemek isterim: Bugüne kadar -ulaşabildiklerim içinde- okuduğum en iyi romanlardan biriydi. Nihayet sığ köy romanları kategorisinden çıktık. Kendi kendime bu romanı”araştırmacı, modern roman yazıcılığı” kategorisine koydum.“
Şeref Hoca “Olayın kahramanlarını son derece güzel seçmiş ve kurgu mükemel olmuş. Türk derin devleti deşifre edilmiş ve tabi onun gizli üyeleri de. Elbette bunların içinde en önemli isimlerden biride kuskusuz Serok Alan’ dır. Serok Alan’ a biçilen rol ile Kürt meselesine vurulan darbeler iyi kurgulanmış, ders alınması gereken niteliktedir. Tabii ki Anlayana…..!”
H.Hüseyin Yıldırım: „Kimi mağduru, kimi sanığı, kimi tutsağı, kimi tanığı, kimi de bir bütünü.
Kitabın yazarı bir fazlasıyla bunların bütünü.
Fazlası yaşanan sürecin şu an yargılanmasının iddia makamı ve yargıcı olması.
Kitap, sürecin iddianamesi. Selim iddianamesini yazdı ve muhataplarına sundu. Muhatap tüm dünya. Tek bir heyet tüm dünyayı temsil edemeyeceğine göre hayal edemeyeceğimiz sayıda heyet oluşacak. Her heyet iddianameyi kendi cephesinde ele alacak, eski defterler yeniden açılacak, yeni suçlular aranacak, eski dostlar düşman, düşmanlar dost olacak, yeni cepheler oluşacak veya eskileri pekişecek, sonuçlar çıkarılmaya çalışılacak, tedbirler alınacak.“
Davut Kurun: „Sırlar çözülürken romanını iki günde zevkle okudum, sürükleyici bir roman.
Ben yazar değilim, edebiyatçı hiç değilim, ama okur yazar bir okur olarak şunları söyleyebilirim:
Geçmişte ‘Kürdistan romanı’ tartışmaları yapılıyordu ya. İşte Sırlar Çözülürken, işte Kürdistan romanı!“
Ayhan Çiftçi: „Bir şişeden çıkan bir şifre bizi peşinde diyar diyar dolaştırıyor. Adeta “cinin şişeden çıkması” gibi. Artık şifreyi çözmek için kendimizi bir İstanbul`da, bir Sofya`da buluyoruz. Yolumuz Bağdat`a kadar gidiyor. Oradan Roma`ya, oradan da taa.. Stockholm`e kadar gidiyoruz. Heyecan, merak kadar…“
Ömer özmen: „Gerçektende, romanın akıcılığı ve sürükleyiciliği beni durduramadı. 424 sayfalık romanın geri kalan kısmını bitirdiğimde saat sabahın 4, 30 unu gösteriyordu.
Güzel sanatların bir dalı olan roman, her ne kadar ağırlıklı olarak kurguya dayansa da konuları genellikle toplumsal yaşamın kendisinden seçiliyor. Yazar, yaşadığı ve izlediği olayları, kendi duygu düşünce ve izlenimlerini katarak edebi yeteneği ile süslüyor.“
Av. Ayla Su: „Benim için özgürlük, sevdiğim birinden hamile kalmak, göreceğim bütün işkencelere rağmen sevdiğim adamın adını kalbimde saklamak ve bir ağaca bağlanarak kurşunlanmaktır” diyen Berfin ile Delil’in dağ evindeki ilk ve son gecesini, Papa Johanes Paul’ ün rüyasında bir rahibeyi görmesi, İsa ile Maria Magdelana’nın öpüşürken gördüğünü söyleyen Rahibenin Papa ile sevişmek istemesi sahneleri öylesine şiirsel bir dille anlatmış ki yazar, doğrusu siyasi kurgu romanda bu satırlarla karşılaşmak beni şaşırttı.“