Röportaj

PDK nin Sorunları

Selim Çürükkaya, Sait Çiçek ile Kdp hakkında röportaj yaptı.

Selim Çürükkaya: Ben, PKK ve Kürdistan devrimcilerini tanımadan önce KDP yi bilirdim. Bizim köyde Muhendis deza Ahmed ve Rahmetli Dr. Sıraç Bilgin, 1970 lerin başında KDP ile ilgili bize bilgi verirlerdi. Aradan kırk kırk beş yıl geçti. Türkiye KDP si neden gelişmedi?

Seid Çiçek: KDP nin Kuzey Kurdistanda gelişmediği doğrudur. Yani kuruluş felsefesinde dile getirdiği vaatleri yerine getirememiştir.

Selim Çürükkaya: Ben kırk beş yıldır Kürdistan sorunu ile uğraşıyorum. Bu güne kadar KDP nin programını görmedim, okumadım, okuyana da rastlamadım. KDP nin programı var mı?

Seid Çiçek: Sizin bir önceki sorunuzla isimlerini andığınız Merhum Sıraç Bilgin ve saygıdeğer Ahmed abiden hiç parti programını istediniz mi? Ben 1976 Yılında İdil ilçesinde KDP nin tüzük ve programını okudum. Ve üye olmak istedim. Bana verilen yanıt „siz demin tüzüğü okudunuz, 18 yaşını doldurmayan bizim partinin üyesi olamaz“ oldu.

Selim Çürükkaya: Benim bildiğim, bir parti eğer ki; parti olduğunu iddia ediyorsa, bir programı olmalıdır ve bu programını sadece kendi üyelerine değil, kamuoyuna da sunmalıdır. Sen bana KDP nin proğramının hengi tarihte, nerede, hangi matbaada basıldığını nasıl bulunabileneceğimi söyleyebilir misin?

Seid Çiçek: Tabii söyleyebilirim. 1970 li yıllara kadar parti programı teksir makinası ile çoğaltılıyordu. Sonraki yıllarda KDP ye ait küçük bir matbaada basılıyordu. 1990 lı yıllardan sonra internete giren herkes Parti programımıza ulaşabilir.

Selim Çürükkaya: Nerde bulabilirim?

Seid Çiçek: ( Elindeki telefondan Google ye girdi. www.pdkbakur.org>index.1.html) adresini yazdı tıkladı. KDP nin programını bana gösterdi.

Selim Çürükkaya: Peki neden bu parti programınızı kitap olarak veya kitapçık olarak basıp kitlelere ulaştırmamışsınız?

Seid Çiçek : Türkiye cumhuriyeti yasalarına göre programın basılması ve dağıtılması suçtur. Partimiz legal olarak kurulduğunda elbete proğramı basılıp kitlelere ulaştırılacaktır.

Selim Çürükkaya: Gelelim gelişememe sorununa…

Seid Çiçek: İlk olmanın avantajı olduğu gibi, bir çok dezavantajı da vardır. Biliyorsunuz ki, KDP Kuzey Kurdistanda kurulmuş ilk partidir. Bu yüzden başına gelmedik badireler ve handikaplar kalmamıştır.

Selim Çürükkaya: Ne gibi badireler ve handikaplar?

Seid Çiçek: Faik Bucak, KDP Genel Başkanı olduktan on ay sonra şehit edilmiştir. İki yıl sonra KDP yöneticileri toplu olarak MİT tarafından tutuklanarak Antalya da yargılandılar. 1971 yılında tahliye edidiler. 12 Mart darbesinden sonra KDP yöneticileri tekrar tutuklandı, Parti genel başkanı Said Elçi batı Kürdistan üzeri Güney Kurdistan’a geçti. Orada şehid edildiler. 1975 Kongresi ile yeniden toparlanan KDP, 1977 de yaptığı üçüncü kongresinde ideolojik nedenlerden ötürü marksist kanat ve milli kanat diye ikiye bölündü. Akabinde gelen sıkıyönetimler, darbeler, olağanüstü haller, gerisini herkes biliyor.

Selim Çürükkaya: Gelelim bu günkü KDP nin sorunlarına, ben en azından 15 yıldır Avrupada yakından KDP yi izliyorum. Bir kaç kongreyi art arda yaptınız, ne kararlar aldınız? Sizin dışınızda kimse aldığınız kararlardan haberdar olmadı! Ve her kongreden sonra biraz parçalandınız, bunun nedenleri ne?

Seid Çiçek: Yanlış bir soru. Hiç bir kongrede partide bölünme olmamıştır. Alınan kararlardan kimse değil, siz haberdar olmamışsınız. Bununla Kürt kitlesinin tümüne kararlarımızın ulaştığı anlamı çıkmasın!

Selim Çürükkkaya: Partide bölünme olmadı dedinde, ben en azından sizin partinin dörde bölündüğünü bilirim. Doktor, bir grubun başını çekiyordu, Eruhlu olan eski KUK’ çu, bir grubun başını çekiyordu, Rojhat başka bir baştı, birde sizin tarafınız var, bu durumu izah eder misin?

Seit Çiçek: Bu soru bir öncekinden de daha yanlıştır. Bir önceki sorunuza verdiğim cevapta belirttiğim gibi; son kongremizde herhangi bir bölünme yaşanmamıştır. Herhalde yukarıda bahsettiğin şahsiyetler, parti konresine gelmeyen kişilerdir. Bunu bölünme olarak kamuoyuna lanse etmek doğru değildir!

Selim Çürükkaya: Türkiye de Şerafettin amcanın lideri olduğu KADEP isimli legal bir parti vardı. Daha sonra Mehmed Emin Kardaş legal olarak T-KDP adlı başka bir parti kurdu. Sizin PDK- Bakur da eskiden yöneticilik yapan iki kişi, bu partide yer aldı ve KADEP ile T- KDP birleşti. Esas KDP biziz diyorlar. Kamuoyu öğrenmek istiyor KDP de neler oluyor?

Seid Çiçek: Sayın Mehmet Emin Kardaş 2014 yılında T- KDP yi kurarken, bizim eski veya yeni hiç bir yöneticimiz ve üyemiz o partide yer almamıştır. KADEP ve T-KDP birleşmemiştir. KADEP in sayın yöneticileri bunu kamuoyuna defalarca basın aracılığıyla açıkladılar.

Selim Çürükkaya: Diyarbakırda yüzlece kişinin katıldığı söylenen ve Güney KDP nin bazı yöneticilerininde gözlemci olarak bulunduğu toplantı bir hille miydi?

Seid Çiçek: Hille derken neyi kast ediyorsunuz?

Selim Çürükkaya: Bu toplantıyı yapanlar biz birleştik ve biz KDP yiz! Diyorlar. Sizde hayır böyle bir şey yoktur diyorsunuz?

Seid Çiçek: Diyarbakır toplantısı ile ilgili bu saate kadar tek yorum yapan ve kamuoyuna deklere eden, toplantıya davetli olan Sayın İbrahim Güçlü’dür. Sayın Güçlü adı geçen toplatıyı bütün detayları ile uzun uzun yazarak analiz etmiştir: „Toplantı öncesi kamuoyuna deklere edilmişti ki; T-KDP bu toplantıda gerçekleştireceği birliği kamuoyu ile paylaşacaktı. Çünkü (lewra) kamuoyunda bu konu ile ilgili değişik görüşler vardı.“ Sayın Güçlü analizinin devamında „İki partinin birleştiğine dair hiç bir açıklamanın yapılmadığını ve birlikle ilgili soruların cevapsız kaldığını“ söylüyor. (1)

Selim Çürükkaya: Peki bu toplantıyı yapanlar bir algı operasyonu mu yaptılar?

Seid Çiçek: Bu soruyu o toplantıyı organize edenlere sorun!

Selim Çürükkaya: Erkan Yolaç diye bir adam var ,Türk televizyonlarında spikerlik yapar, onun uslubu ile sorayım: Diyorlar ki.. Siz KDP liler bir kaç ekipsiniz ve proje ekibisiniz, proje yapar, bir yerlere sunar, para alır, yersiniz, ama iş yapmazsınız, bu ne derece doğrudur?

Seid Çiçek: Ben hep tersini duydum. KDP yi iyi tanıyanlar ve Güney KDP sinin bazı yöneticileri de dahil, hep PDK Bakur’u proje yapmamakla eleştirirler. Ben bu güne kadar proje karşılığı bir yerlerden para alındığını görmedim.

Selim Çürükkaya: Ama ben gördüm, Peyama Kurd adlı bir gazete için proje yapıldı, Avrupa Parlementosunda Kürt konferansı yapmak için proje yapıldı, Türkiye’de sivil toplum kuruluşları inşaa etmek için proje yapıldı. Paraları alındı, sonuç; sıfıra sıfır elde sıfır , giden paraların hesabı sizin partide yapıldı mı?

Seid Çiçek: Sonuç sıfır elde sıfır değil.

Peyama Kurd’a hem ben, hem de eşim aboneydi. Avrupa’nın merkezi yerlerindeki gazete bayilerinde de satılıyordu. Daha sonra kuzey ve güney Kurdistan’a da gönderiliyordu. Bir müddet sonra yayın hayatına son vermek zorunda kaldıklarını söylediler. Ve borçlu olduklarını beyan ettiler. Avrupa parlementosunda Kürt konferansı yapma sorununa gelince, bende adı geçen toplantıya gitmiştim. Dört parça Kürdistan’ın tüm legal ve illegal partileri bu konferansa katıldı. Sivil toplum kuruluşları değilde Diyarbakırda Komela Ehmedê Xanî adlı bir dernek ile Demokrat adlı bir yayınevi kuruldu. Bu yayınevi birde dergi çıkardı.

Selim Çürükkaya: Yani bu projeler için alınan paraların tümünün bu pojelere harcandığından emin misiniz?

Seid Çiçek: Sizin ayrıldı, KDP parçalandı dediğiniz şahsiyetler sorumluluklarını bilip Partinin 10. Kongresine katılıp hesaplarını verseydiler, bu tür sorularla karşılaşmazdık. Ben de sorularına cevap verirken bu kadar zorlanmazdım.

Selim Çürükkaya: Recep İvedik’in deyimi ile yani paraları „indregandi“ mi yaptılar?

Seid Çiçek: Bu arkadaşlar hakkında kongrenin aldığı bir karar var, 11. Kongreye kadar savunma yapmaları gerekir. Bu nedenle kongreye kadar aleyhte veya leyhte bir söz söylemem doğru değil.

Selim Çürükkaya: Şu anda PDK Bakur da olan arkadaşlarından Paraları „indregandi“ yapan olmamış mı sence?

Seid Çiçek: Bu ana kadar dedikodu düzeyinde bile işitmedim. Fakat böyle bir iddiası olan varsa; 11. Kongrede gelip hesap sorsunlar. Ben sorumlu düzeydeki tüm arkadaşlarımızın yüzünün akıyla kongreye gelip hesap vereceklerine inanıyorum.

Selim Çürükkaya: En az bir on yıldır, kendi içinizde kapalı bir kast gibi davranıyorsunuz ve başka Kürtlere KDP’ nin kapılarını kapatmışsınız. KDP’nin Kuzeyde örgütlenememesinin önemli nedeni bu değil mi? Başka Kürtler gelse ne gibi tehlikeler ortaya çıkar?

Seid Çiçek: Eğer PDK Bakur dışarıdan böyle görünüyorsa, bu kendisi için büyük bir talihsizliktir. PDK Bakur’ un kapısını bütün Yurtsever, demokrat, devrimci ve milliyetçi Kürtlere açık tutması gerekir. Bunu sözde değil, pratikte de ispatlayarak kitlelere güven vermesi lazım.

Selim Çürükkaya: Sorularıma açık ve net yanıtlar verdiğin için teşekür ediyorum.

Seid Çiçek: Bende Kurdistan Aktuelin saygıdeğer yönetici ve yazarlarına saygılarımı sunuyor yayın hayatında başarılar diliyorum.

(1) İbrahim Güçlü, Fecebook sayfasındaki makalesinden

Selim Çürükkaya

1954 te Bingöl' de doğdu. Öğretmen okulundan mezun oldu. Siyasi nedenlerle on bir yıl hapis yattı. Gazeteci ve yazar. Yayınlanmış 10 Kitabı var. Siyasi mülteci olarak Almanya'da yaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu