Dizi Yazılar

Susmak Ölmektir 33

Elazığ’da yer gösterme sonucu Cemil Bayık yakalanıyor, ardından yanlışlıkla (!) serbest bırakılıyor.Şahin Dönmez Abdullah Öcalan’ın Diyarbakır’da, Günaydın apartmanında kaldığını itiraf ediyorPolis Diyarbakır’a doğru harekete geçiyor ama Ankara’ dan gelen talimatla operasyon yapmaktan vaz geçiliyor.

Selim Çürükkaya / 1979 Mayıs ayında, Elazığ da, polis soruşturmasında, PKK Merkez Komite üyesi, örgütlenmeden sorumlu Şahin Dönmez çözülüyor.

PKK Malatya Bölge Sorumlusu Celal Aydın’ın ölüm kararını kendisinin, Cemil Bayık’ın ve Abdullah Öcalan’ın birlikte aldığını söylüyor. Cesedin gömülü olduğu çukuru gösteriyor. Bir müddet sonra Elazığ’da Şahin Dönmez ile Haydar Eroğlu’nun yer göstermesi sonucu Cemil Bayık yakalanıyor, ardından yanlışlıkla (!) serbest bırakılıyor.

Şahin Dönmez Abdullah Öcalan’ın Diyarbakır’da, Günaydın apartmanında kaldığını itiraf ediyor. Polis Diyarbakır’a doğru harekete geçiyor ama Ankara’ dan gelen talimatla operasyon yapmaktan vaz geçiliyor.

Bunun nedenlerini, Öcalan yıllarca sonra Şam’da kendi adamlarına anlatıyor. Yani açıktan, gizlemeksizin, Ankara’ da iken, Türk devletinin istihbaratı ile ilişkisinin olduğunu söylüyor:

Abdullah Öcalan: “Şimdi özellikle benim durumum nerede? Bu adamlar beni 76’da adamakıllı ele almaya çalışıyorlardı. Daha önceki dolaylı yollar yetmedi, şimdi tehlikeli olmaya başlıyoruz. Pilot Necati çok paralı: ‘Abi sen emret bana, dört katlı apartman var, buradan takla atarak atlayayım,’ diyordu.

Bir gün geliyor: ‘Yolda iki üç polis vurdum, devirdim’ diyordu. Kendini o kadar etkili birisi göstermek istiyordu. Ve her halde ‘İstediğin gibi bir militan, her işi yapabilirim’ diyordu. Zaten öneri getirdi, soygun planları, eylem planları talimatını hemen çıkartmak istiyordu. Polisten o talimatı aldığı anlaşılıyordu. Tamam sonuna kadar para harcıyor, sonuna kadar güç gösterisinde bulunuyor, böyle istikbal vaad ediyor” (110)

Okuyucularım için açıklama yapmak zorundayım; Pilot Necati, Ağrılı bir Kürt’tür, anlatıldığına göre o tarihlerde  hava kuşunda pilottur. Türk Özel Harp Dairesi teşkilatına bağlı çalışan bir ajandır ve bu ajan Öcalan ile kontak halindedir.

Öcalan’ı dinleyelim:

„Burada neyi anlatmamız lazım? Pilot 76’da mı tam işin içindeydi? Tam denetleyici diyelim. Görünüşte tam kucaklarındaymışım gibi, değil mi? Veya devletin tam istediği pozisyona girmiş durumdayım. 76’da grubu ayrıştırmaya çalışıyoruz.“(111)

Pilot Necati dışında bir de Öcalan’ın eşi, Öcalan’a göre ‘Türk istihbaratının elemanıydı,’ devlet hem eşi, hem de Pilot Necati Kaya aracılığıyla kendisini denetimde tuttuğunu söylüyor:

„İki güçlü devlet yönelimi, değil mi? Sence ben nasıl oldu da bu ilişkiye girdim? Çok ilginç bir giriş tarzı. İkisi de Kürt. Devlet bizi iki kanattan tam bir kıskaca almış oluyor. Birisi duygusal kaynak, birisi maddi kaynak. Birisi manevi kaynak, birisi maddi kaynak. Çok ilginç. On beş yıldır devlete dayanarak mücadele etmişiz.

(Burada 1960 lardan beri devlete dayandığını itiraf ediyor. S.Ç)

Çıkış yapmak istiyoruz, devlet iki güçlü etkileme yoluyla önümü kesmeye çalışıyor.
Abbas: 76’da yapıyor.
Öcalan: İkisi de 76’daydı.
Abbas: Eş zamanlı
Öcalan : Eş zamanlı ve kesin devletten. Ondan kesin kuşkum yok. (112)

Pilot Necati’nin kendisini ve arkadaşlarını beslediğini ve onları finanse ettiğini çok açık bir şekilde anlatıyor Öcalan:

„Adam böyle o dönemin imkanlarına göre avuç avuç para saçıyor. Yalnız beni değil, bütün grubumuzu lokantaya götürüyor. Her gelen‚ ‘abi beni de bir lokantaya götürün, bana da bir tatlı alın’ diyor. Sayemizde milletin karnı doyuyor. O bir ilişki tarzı. Bu meşhurdur, Uğur Mumcu’da diyordu ya: ‘MİT mi Apo’ yu besledi?’ İşte beslenme hikayesi böyle.” (113)

Öcalan’a göre Türk devleti yanına yerleştirdiği ajan Pilot Necati Kaya ile yetinmemiş, onu tam olarak kontrole almak için yatağına kadar bir de kadın, yani Kesire Yıldırım’ı sokmuştu:

“Bayanın cephesi ise temelde hangi oyunla bizi karşılamak istedi sence? Önemli, irdelenmesi gerekiyor. Hem sosyal, hem siyasal, yani sosyal siyasal giriş bölümüdür. Pilot askeri giriş bölümüdür. 

Öcalan: Benim kadın ve para zaafımı tespit etmiş olabilirler mi? Mesela istenildiği kadar hem kadın, hem para zaafım olsa kullanmak için her şey var. Mesela adam: „Abi yeter ki sen iste,“ diyor.O bayan da sonununa kadar dayatıyordu. Öyle sanıyorum bizim eğilimimizi farketti.”(114)

Türk devletinin her şeyi kendisine sunduğunu, Ankara da bir paşa çocuğu gibi yaşadığını kendisi anlatıyor:

Allahın serserisi ne istiyorsun? Kadın dersen kadın, para dersen para, apartman dersen apartman, al ye içinde yat, değil mi? Ben de burda tam bir paşa oğlu gibi davranıyorum. Daha fazla para, daha fazla kendinizi çalıştırın. Çok ilginç değil mi? Ayarlama çok önemli. Burjuvaziyi nasıl çalıştırıyorum, değil mi? Şimdi O Uğur Mumcu’nun da başını götüren, işte açmaya çalıştığı bu ilişki tarzıdır. 76,77,78 dönemi. Onları çalıştırıyorum, devleti çalıştırıyorum, değil mi? (115)

Abdullah Öcalan’ın anlatımına göre Türk Kara Kuvvetleri Komutanı Namık Kemal Ersun’un darbe girişimine kadar her şey yolundaydı, ama bu darbe girişimi öncesi Pilot Necati’nin toplantı için hazırladığı evde PKK militanı Mustafa Karasu yakalanıyor, Öcalan operasyonun yapılacağı eve önceden kokuyu aldığı için gitmiyor, ama Namık Kemal Ersun’un darbe girişimi Abdullah Öcalan’ın yaşamını alt üst ediyor:

Kucağındayım sanıyor, değil mi? Yani Pilot rapor veriyor, ‘istediğiniz zaman kafesteki kuşu kesebiliriz’ diyor. Bayan da‚ ‘yüzde yüz kontrolüm altına almışım’ diyor, değil mi?

 Görünüşte bu böyle. Siz olsanız nasıl aşarsınız? Yani bunlar yapmacık değil, tam gerçek bir gelişme. Siz sanıyorsunuz ki beni değişik tanıyorsunuz, çok rahat politika yaptığımı sanıyorsunuz, ama ecel terleri döküyorum. 

Hatırlıyorum o 3 Haziran darbesinde Pilot’un kendini Karasu olayında açığa çıkarmasıyla titremeye başladım, elimde tuttuğum çay bardağı rap diye şu dizime düştü. Hatırlıyorum dizime düştü ve yaktı. Tiril tiril titriyordum, çünkü ‘sonumuz geldi’ diyordum. Adam darbesini indirecek. Darbe oluyor, yani bir nolu hedefte biziz. Ersun darbesi, değil mi, biliyorsun?” (116)

Kara Kuvvetleri Komutanı Namık Kemal Ersun’ un darbe girişimi neden Öcalan’a karşı oluyor?

Bunun inanılır bir tarafı var mı? Bana göre yoktur. Mustafa Karasu olayında Pilot kendini açığa vurdu, diyor, hani baştan beri pilotu biliyordu? Ama Namık Kemal Ersun dönemin Kara Kuvvetleri Komutanıdır. Ve Özel Harp dairesi ona bağlıdır. Muhtemelen Pilot Necati ve Abdullah Öcalan’ da bu Özel Harp Dairesine bağlı çalışıyorlardı.

Nitekim Abdullah Öcalan, İsmet G. İmset’e Pilot Necati’nin Özel Kuvvetlere bağlı çalıştığını itiraf etmişti:

“Necati’nin tam olarak kime çalıştığını, hangi tarihlerde angaje edildiğini, bilmiyor. Ama PKK lideri ile yaptığımız üçüncü görüşmede Öcalan Genel Kurmay Başkanlığı Özel Hareket Dairesinden şüphe ettiğini saklamıyor. Ona göre pilot ‘konrgerillanın bir uzantısı’ olabilir.“ (117)

Milli Güvenlik Konseyi Namık Kemal Ersun’un istifası

Namık Kemal Ersun darbe girişimi ve Namık Kemal Ersun hakkında bilgi sahibi olmak için aşağıdaki satırları aktarıyorum:

Peki Başbakan Süleyman Demirel neden Ersun’u apar topar emekli etmek istemişti? İddiaya göre Ersun, MHP destekli bir darbe hazırlığındaydı. MİT bu yönde Demirel’e raporlar vermekteydi. Başbakan 5 Haziran seçimlerinden önceki son mitingini Taksim Meydanı’nda yapmaya hazırlanan ana muhalefet lideri Ecevit’e ‘3 Haziran’daki mitinginizde size Sheraton Oteli’nden uzun namlulu silahla ateş açılacak’ diye not göndermiş, zira bu yönde bir istihbarat almıştı. Ecevit zaten Nisan ayından beri gittiği Anadolu şehirlerinde ülkücü militanların saldırılarına uğramaktaydı. İzmir Çiğli’de de kendisine, Türkiye’de sadece (Kontrgerilla olarak da bilinen) Özel Harp Dairesinde ve 3 adet bulunan, zehirli kurşun atan Amerikan yapımı bir silahla ateş edilmişti. Ancak saldırıda Ecevit’in Robert Kolej’den yakın arkadaşı Mehmet İsvan vurularak yaralanmıştı. Ordu içindeki Türkeş yanlısı subayların 5 Haziran 1977 seçimlerinden önce KKK Ersun liderliğinde bir darbe yapma hazırlığına giriştiği ve Ersun’un da bu yüzden seçimden 4 gün önce emekli edildiği, uzun süredir unutulmuş ya da unutturulmuş bir iddiaydı. Namık Kemal Ersun bir dönem Özel Harp Dairesini de yönetmiş olan, bağlantıları ve nüfuzu güçlü bir komutandı. Emekli edildikten sonra, bilindiği kadarıyla, söz konusu iddialarla ilgili konuşmadı.Kendisine soru da sorulmadı. 1988’de hayata veda etti.“ (118)

Or. Gnr. Namık Kemal Ersun

Aktardığım alıntıda Nemık Kemal Ersun, Özel Harp dairesinin patronu olduğu anlaşılıyor. Abdullah Öcalan İsmet G. İmset’e Pilot Necati Kaya’nın Özel Harp Dairesine bağlı çalıştığını söylüyor. Hatta İsmet G. İmset ile başka bir konuşmasında:

„Nerede olduğunu bilmiyorum. Bağ koptu. Pilotun kimliği Kemal Ersun darbesinde ortaya çıktı. 1978 Yılında basın işi yapacağım, Diyarbakır’a gideceğim diyerek ondan ayrıldım. Hatta Pilot bu iş için 200 bin (****) lira bile verdi diyor bu gün Öcalan“ (119)

Unutmayalım bu iki yüz bin lira Necati Kaya’nın babasının parası değildir, Türk Kara Kuvvetleri komutanlığına bağlı Özel Kuvvetlerin bütçesinden dir! Bütün bunlardan anlıyoruz ki; Özel Harp Dairesi Patronu’nun darbe girişimi engellenip iki yüze yakın subayla birlikte ordudan atılınca, Pilot Necati Kaya’nın ekibi deşifre oluyor ve Paniğe kapılan Öcalan, Diyarbakır’dan Urfa’ya oradan Suriye’ye kaçıyor.

(110) İlk isyandan halk Savaşına, Kürt Kör Düğümünün Çözülüşü, Ekim 1994 Çözümlemeleri 1, Abdullah Öcalan, Weşanen Akademiya Mahsun Korkmaz, Sayfa 94-95

(111) İlk isyandan halk Savaşına, Kürt Kör Düğümünün Çözülüşü, Ekim 1994 Çözümlemeleri 1, Abdullah Öcalan, Weşanen Akademiya Mahsun Korkmaz, Sayfa 97

(112) İlk isyandan halk Savaşına, Kürt Kör Düğümünün Çözülüşü, Ekim 1994 Çözümlemeleri 1, Abdullah Öcalan, Weşanen Akademiya Mahsun Korkmaz, Sayfa 97

(113) İlk isyandan halk Savaşına, Kürt Kör Düğümünün Çözülüşü, Ekim 1994 Çözümlemeleri 1, Abdullah Öcalan, Weşanen Akademiya Mahsun Korkmaz, Sayfa 97

(114) İlk isyandan halk Savaşına, Kürt Kör Düğümünün Çözülüşü, Ekim 1994 Çözümlemeleri 1, Abdullah Öcalan, Weşanen Akademiya Mahsun Korkmaz, Sayfa 97

(115) İlk isyandan halk Savaşına, Kürt Kör Düğümünün Çözülüşü, Ekim 1994 Çözümlemeleri 1, Abdullah Öcalan, Weşanen Akademiya Mahsun Korkmaz, Sayfa 98-99

(116) İlk isyandan halk Savaşına, Kürt Kör Düğümünün Çözülüşü, Ekim 1994 Çözümlemeleri 1, Abdullah Öcalan, Weşanen Akademiya Mahsun Korkmaz, Sayfa 104

(117) PKK , Ayrılıkçı şiddetin 20 Yılı, (1973- 1992), İsmet G. İmset, Turkish Dail News Yayınları, 2. Baskı, sayfa 36

(118) http://www.ntv.com.tr/turkiye/1977deki-krizin-ardindaki-darbe-girisimi,0pWYQwV8lUSZ1Fokez2l5w

(119)PKK , Ayrılıkçı şiddetin 20 Yılı, (1973- 1992), İsmet G. İmset, Turkish Dail News Yayınları, 2. Baskı, sayfa 42

(****) 1978 ylında Pilot Necati Kaya Özel harp dairesinin kasasından 200 Bin Türk lirasını Abdullah Öcalan’a vermiştir. O paranın değerinin ne kadar olduğunu öğrenmek için bir araştırma yaptım. Aşağıdaki sonuçlara vardım. Sizinle paylaşmak istiyorum:

Yıl=1978’de (14- TL) 1-Kg kütlü (çekirdekli) pamuk (Adana pamuk borsası ortalaması),

*Yıl=1978’de (2, 23-TL) 1-Kw Elektrik sarfiyat fiyatı,

*Yıl=1978’de (8-TL) 1-Kg İnşaat demiri (11-TL) Karaborsada, (CHP) Hükümeti,

*Yıl=1978’de (900-TL) 1-Levha sunta (1.200-TL) Karaborsada, (CHP) Hükümeti,

*Yıl=1978’de (10-TL) 1-Paket sigara (12, 5-TL) Karaborsada, (CHP) Hükümeti,

*Yıl=1978’de (800-TL) 1-Adet oto aküsü (2.000-TL) Karaborsada, (CHP) Hükümeti,

*Yıl=1978’de (2, 25-TL) 1-Kg margarin yağ (3-TL) Karaborsada, (CHP) Hükümeti,

*Yıl=1978’de (125.000-TL) “Murat-124” otomobil (210.000-TL) Karaborsada, (CHP) Hükümeti,

*Yıl=1978’de (116.000-TL) “Renault-12 TS” otomobil (275.000-TL) Karaborsada, (CHP) Hülkümeti,

*Yıl=1978’de (610-TL) 1-Ton kağıt (700-TL) Karaborsada, (CHP) Hükümeti,

*Yıl=1978’de (750-TL) 1-çift kadın ayakkabısı,

*Yıl=1978’de (375-TL) 1-çift çocuk ayakkabısı,

*Yıl=1978’de (600-TL) 1-çift erkek ayakkabısı (Tabanı Lastik),

*Yıl=1978’de (700-TL) 1-çift erkek ayakkabısı (Tabanı Kösele),

*Yıl=1978’de (50-TL) 1-Kg sabun,

*Yıl=1978’de (11-TL) 1-Tüp diş macunu,

*Yıl=1978’de (6-TL) 1-Kişi sinema bileti,

*Yıl=1978’de (47, 50-TL) Ankara’da (30-M3) havagazı fiyatı,

*Yıl=1978’de (90-TL) 1-Kg beyaz peynir,

*Yıl=1978’de (6, 50-TL) 1-Litre Bira,

*Yıl=1978’de (5-TL) 1-Kg tuz,

*Yıl=1978’de (250-TL) 1-Kg kahve,

http://hackhell.org/konu/param%C4%B1z-nereden-nereye-bunlar%C4%B1-biliyormuydunuz.316071/

Selim Çürükkaya

1954 te Bingöl' de doğdu. Öğretmen okulundan mezun oldu. Siyasi nedenlerle on bir yıl hapis yattı. Gazeteci ve yazar. Yayınlanmış 10 Kitabı var. Siyasi mülteci olarak Almanya'da yaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Başa dön tuşu