Dizi Yazılar
PKK yi Kimler kurdu 8
Bana göre PKK nın iki tarihi vardır. Biri resmi tarihi, diğer kanla, direnişle, fedekarlıkla, kahramanlıklarla yapılmış ama henüz yazılamamış gayri resmi tarihi vardır.. Yani PKK nın bir yalan tarihi, birde gerçek tarihi mevcuttur. Yalan tarihe göre PKK yi yalınızca Abdullah Öcalan Kurmuştur, diğer PKK lıler sadece Partinin kurulmasında kullanılan malzemelerdir.
Selim Çürükkaya / PKK yi kimler kurdu adlı dizi yazım bitti. Bu yazıdan dolayı PSK eski lideri Kemal Burakay ve Kürt aydını ibrahim Güçlü‘ ye teşekkür ediyorum. Onların PKK ye karşı olan eleştirilerinden olmasaydı ben bu dizi yazıyı yazamazdım. Zira düşüncelerin çatışmasından yeni düşünceler üretilebilir gerçeğine inanıyorum. Yazı dizime çok sayıda değişik tepkiler geldi. Bazıları dediler ki: „Biz şimdiye kadar PKK nin sadece Abdullah Öcalan tarafından kurulduğunu biliyorduk.“ Bazıları da: „Biz Lice‘ nin Fis köyü toplantısına katılan ama çoğunun isimleri kamuoyu tarafından bilinmeyenlerce kurulduğunu düşünüyorduk“ Bazıları da: „sizin sıraladığınız liste çok uzun, bir partinin bu kadar çok kurucusu olamaz“ dediler.
Bana göre PKK nın iki tarihi vardır. Biri resmi tarihi, diğer kanla, direnişle, fedekarlıkla, kahramanlıklarla yapılmış ama henüz yazılamamış gayri resmi tarihi vardır.. Yani PKK nın bir yalan tarihi, birde gerçek tarihi mevcuttur. Yalan tarihe göre PKK yi yalınızca Abdullah Öcalan Kurmuştur, diğer PKK liler sadece Partinin kurulmasında kullanılan malzemelerdir. Ama ben biliyorum ki; 1974 sonbaharından 1978 sonbaharına kadar adlarını dizi yazıda verdiğim insanların büyük çoğunluğu, okullarını, mesleklerini terk ederek, Kürdistan’ın köylerine kasabalarına, şehirlerine dağıldılar. Merkezi bir örgüt yapısına sahip olmadan kendi sorumlulukları dahilinde, aydınları, öğretmenleri gençliği ikna etmeye çalıştılar. Gittiklerdi her yerde, ikna ettikleri kişilerden küçük gruplar oluşturdular, bu grupları komunlar etrafında toparladılar, her il, her kasabada, komun evleri kurdular, bu komun evlerinin eşyalarını, kiralarını, kitaplarını temin ettiler. Kuzey Kürdistan‘da baştan başa bu komun evleri birer atlama taşı gibi görev gördü.
Grupların sayısı artıkça ihtiyaçlarıda çoğaldı. Bu ihtiyaçların karşılanması için çareler arandı. Çalışmalar gece gündüz aralıksız büyük bir inanç ve fedakarlıkla sürdürüldü. Eğitim çalışmaları komun evlerinde düzenlendi. Yüzlerce genç eğitim çalışmalarından geçirildi. Sömürgeci kurumlardan daktilolar, teksir makinaları aşırıldı. Bildirler basılıp dağıtıldı afişler duvarlara asıldı. Adliye depolarından silahlara el konuldu. Ve kitlelerin katıldığı seminerler verilmeye başlandı. Liselerde, öğretmen okullarında öğrenciler toplu olarak kazanıldı. Sömürgeci eğitim kurumları olarak nitelenen okullar, Kürdistan devrimine hizmet eder hale sokulmaya çalışıldı. Sendikalara belediyelere el atıldı. Kürdistandaki kadrolar dört yıl içinde öylesine çalıştılarki; örgüt gençlik ve öğretmenler sınırını aşarak kitleselleşmeye başladı. Bazı ilçelerde belediye yönetimleri Kürdistan devrimcilerinin eline geçti. Kars’ ta ve kasabalarında, Ağrı ve kasabalarında, Bingöl, Elazığ ve kasabalarında, Urfa Mardin, Antep, Maraş ve kasabalarında, Diyarbakır’dan Hakkariye kadar girilmedik yer kalmamıştı. Her yerde küçük gruplar ve komun evleri oluştu, onlarca insan Profesyonel politikacılık yapıyordu. Bu tarih bir gün yazılacak, Diyarbakır‘ da Antep‘ te, Dersim‘ de, Bingöl‘ de Muş‘ta, Ağrı‘ da Urfa, Mardin Van ve Hakkari‘de örgütün temellerinin nasıl ve Kimler tarafından atıldığını herkes öğrenecek.
PKK bir kaç kişinin bir araya gelerek kağıt üzerine kurulan bir parti değildir. Adlarını yazı dizimde verdiğim ama bazı nedenlerden dolayı da adlarını yazmada sakınca gördüğüm yüzlerce kişinin emek fedakarlık ve kahramanca çalışmalarıyla ete kemiğe bürünmüştür. Gerçek tarih böyledir. PKK nın resmi ve yalan tarihine göre, birincisi PKK Ankara çubuk barajında yapılan bir toplantıda kurulmuş der, bu tamamen bir yalandır. Bu toplantının hiç bir siyasi yönü yoktur. İkincisi güya Ankara dikmen de bir toplantı yapılmış ve PKK burada kurulmuştur. Bu, tam kuyruklu bir yalandır. Ankarada okuyan Kürt kökenli öğrenciler Ankara’da onlarca toplantı yapmışlardır. Dikmen toplantısının bunlardan farkı, Kürdistan devrimcilerine dahil olan bir grup öğrencinin okullarını terk ederek Kürdistan‘a dönmeleri kararının bu toplantıda alınmasıdır.. Bu karar dışında Dikmen toplantısının hiç bir özelliği yoktur. Üçüncü yalan PKK nın Fis köyünde kurulduğu ile ilgilidir. Fis toplantısı bir kongre toplantısı değildir. Bu toplantıya 24 kişi katılmıştır. Resmi tarih bu 24 kişinin adını hiç bir yerde kayıt altına almak istememiştir.Toplantıda sadece bir tek karar alınmıştır.
O da şudur : „Bu günden itibaren kimse veya hiç bir bölge kendi başına bir karar alamaz, kararlar merkezi olacaktır.“ Bu toplantı düzenlenmeden önce bütün delegelerin katılacağı bir kongre düzenlemek tehlikelidir. Bir dizi toplantıdan sonra bir sonuca varalım denmiştir. Nitekim Fis toplantısından sonra, Bingöl de bir toplantı düzenlenmiş, bu toplantıya 16 kişi katılmıştır, Bingöl toplantısından sonra Antep te toplantı düzenlenmiş ve örgüt içi seçim bu toplantıda kararlaştırılmıştır.
Örgütün adı bu toplantılara katılan çoğu kadroya dahi söylenmemiştir. Antep’ teki toplantı da Şahin Dönmez bütün Kürdistan da örgütlenmeden sorumlu kılınmıştır. Şahin Dönmez Kürdistan’ı dolaşarak 111 Kişiye görev vermiştir. Mayıs 1979 tarihinde Türk polisinin Elazığ da yaptığı bir operasyonda ele geçen Şahin Dönmez, PKK nin resmi 111 üyesinin adını polise verdi. Ve bildiği bütün bilgileri polis ile paylaştı. Devlet artık PKK ile ilgili her şeyi biliyordu, Öcalan kontağından dolayı daha önceden çoğu şey zaten biliniyordu, ama kadroların çoğu daha olan bitenlerden habersizdi. Nitekim Şahin’in yakalanmasından sonra, PKK nin adının açıklanması kararı alındı. Kuruluş bildirisi hazırlandı. Altına PKK imzası atıldı. 14 Temmuz 1979 da Hilvan’ın Kırbaşı köyüne zamanın Adalet Partisi Milletvekili M. Celal Bucak’ın kaldığı eve silahlı baskın düzenlendi, Kuruluş bildirisi olay yerine bırakıldı ve PKK nın kuruluşu ilk olarak Dünyaya böyle duyuruldu.
Anlatmaya çalıştığım gerçek şudur. 1974 yılından 1979 Yılına kadar, yani PKK nin kuruluşu açıklanana kadar, Kürdistan’da binlerce toplantı yapılmış, tonlarca çaba harcanmış, yüzlerce kişi gecelerini gündüzlerine katmış, çalışmış çabalamış, okullar ele geçmiş, kasabalar ele geçmiş, belediyele ele geçmiş, bunların hiç biri PKK nin resmi tarihinde yoktur. Ya ne vardır? Öcalan‘ın Ankara da bir derneğin yönetimine katılması, ve katıldığı üç adet toplantı bir partinin tarihi haline getirilmiştir. Dikkat edin resmi tarih ne dikmen toplantısına katılanların adını verir, ne Fis toplantısına katılanların, ne Bingöl nede Antep toplantısına katılanların! Çünkü yalan tarihe göre partinin kuruluşunda hiç bir emeği olmayan birini parti kurucusu, emeği olan yüzlerce ismi malzeme saymıştır.
PKK nın kuruluş aşamasında üç mühendisimiz daha vardır: onların emeklerine saygılı olmak gerektiğine inanıyorum. Bunlardan biri bizim kendisine „Taş mühendisi“ dediğimiz Haydar geçilmez dir. Hala yaşıyor, Almanya’ da mültecidir. 12 Eylül darbesi döneminde biz tutsakları yalınız bırakmadı, bazen yakalanmamak için geceleri inşaatlarda bile yattı. Sonraları onu basın alanlarında gördük. Oda çoğu kurucu kadro gibi örgütün ne hale getirildiğini gördü, ilişkilerini kesti. Geçmişin muhasebesini yapıyor. Adını veremeyeceğim başka bir mühendisimiz vardı 12 Eylül öncesi Örgütün merkez komite üyesiydi. 1979 sonbaharında KUK’ çularla PKK çatışması başladığında: benimle görüştü ve dedi ki; „ben bırakıyorum, benden bu kadar.“ Başka elektrik mühendisi bir arkadaşımız daha vardı onun da adını vermeyeceğim, onunda emekleri var ama hepimizin abisi ve yaşlıdır ellerinden öpüyorum . Mutlaka yazamadığım başka bazı arkadaşlar daha vardır. Bu dizi yazıyı bir kitaba dönüştüreceğim lütfen isteyen arkadaşlar kendi portrelerini iki kitap sayfası geçmeyecek şekilde yazıp aytenhasan93@hotmail.com a yollasınlar.
PKK Kurucularından Üniversite öğrencisi olanlar:
1 – M. Hayri Durmuş
2– Haki Karer
3 -Mazlum Doğan
4 -Kemal Pir
5- Şahin Kılavuz
6 – İbrahim Bilgin
7- Cemal Arat
8 – Şahin Dönmez
9 -Dilaver Yıldırım
10- Müzaffer Ayata
11-E. Uzun
12 -Baki Karer
13- Nadire
14 -Abbas Göktaş
15 – Kesire Yıldırım
16 – Duran Kalkan
17– Ali Haydar Kaytan
18 – Mustafa Karasu
19 – Cemil Bayık
20 – Müzaffer Kızartıcı
21 – Abdullah Öcalan
22 – Mehmet Uzun
23´Dursun Ali Küçük
24 Abdullah Ekinci
PKK kurucularından lise mezunu olanlar:
2- Bozan Arslan,
3- Ali Yaylacık,
4- Ahmet Ballı,
5- M. Salih Eren
6 – Resul Altınok
7 – Hüseyin Durmuş
8 – Baki Kahraman
9 – Hamili Yıldırım
10 – Ali Gündüz
11 – Erol değirmenci
12 – Mehmet Ayık
13- Rıza Demirel
14- Cevdet İnak
15- Yıldırım Merkit
16- Rıza Sarıkaya
17 – Sarı Baran
18- Ali Güngör
19- Celal Aşkın
20- Celalettin Delibaş
21 -İrfan Güler
22 -Alaatin Zoğurlu
23 -Faysal Dunlayıcı
24 – Halil Ataç
25 – Mehmet Emin Yavuz
26 – Bedrettin Kavak
27- Meral Kıdır
28 – Fuat Kav
29 – Metin Gürgöze
30 – Naif Kurt
31- – Burhan Akdağ
32-Hüseyin Topgüder
33 -Doğan Karakoç
34 -Ali Çetiner
35 – Sakine Cansız
36- İdris Ökmen
37- Mahsum Korkmaz
38 -Hilmi Aydoğdu
39 -Hamit Baldemir
40 -Mustafa Gezgör
41 – Mehmet Turan Danış
42 -Mehmet Güler
43 – Zülfü Gök
44- Enver Ata
45- Fuat Çavgun
46 -Ali Zoroğlu
47 – Ali Ömürcan
48 Kamer Özkan
PKK kurucularından öğretmen ve Öğretmen okularından mezun olanlar:
1 – Ali Doğan Yıldırım:
2 – Salih Kandal
3 – Halil Çavgun:
4 – Cuma Tak
5 – Ahmet Kurt:
6 – Aytekin Tuğluk
7 – Zeki Palabıyık:
8 – Delil Doğan
9 – Abdulkadir Çubukçu
10- Zeki Yıldız:
11 – Ali Erek:
13 -Mehmet Atmaca
14 – Abdullah Kumral
15 – Sakine Kırmızıtaş
16 – Mehmet Sevgat
17 – 27 – Akif Yılmaz
18- Cahit Dayan
19 – Mehmet karasungur
20- Yaşar Organ
21 -Kerim Baytar
22 – Selim Çürükkaya
23 -Selahattin Demir
24 – Ferhan Güllü
25 – – Hüseyin Morsümbül
26 – Ayten Yıldırım
27 – Saime Aşkın
28 – Bircan Yıldız
29- Orhan Aydın
30- Halit Yıldırım
31- Hidayet Bozyiğit
32- Nizamettin Taş
33 – Mehmet Can Yüce
34-Haydar Karasungur
35- Aysel Çürükkaya
36 -Çetin Güngör
37- İbrahim Aydın
38- Celal Aydın
39- Seyfettin Zoğurlu
40- Şadioğlu Batma
41 – Süleyman Günyeli
42 – Zeki Yılmaz
43 – Gönül Atay
44 – Mehmet Cahit Şener
45 -Nesim Kılıç
46 -Veli Tayhani
50- Cemile Merkit
51 – Yılmaz dağlum
52 – Veysi Badem
53 – Yılmaz Dağlum
55 – Mediha Bahtiyar
66- A. Kerim Saruxan
77 -Hüseyin Makal
78-Mehmet Okçu
79 -Bişar Akbaş
80 -M. Şükrü Gülmüş
81- Hasan Atmaca
82 – Vahdettin Kıtay
83 – Mustafa Karakaya
PKK nin kurucularından İlk Okul mezunları
1 – Ali Riza Altun
2 – Fuat kav
Teğmen
1 – Edip Solmaz:
Avukat
1- Hasan Aydın
2 – Mahmut Bilgili
Muhendis
1 -Selahattin Çelik
2 – Haydar geçilmez