KitapRoman

Dağların Kilidini Kaybettik hakkında

Kutbettin Özer / “Dr. Said Dağların Kilidini Kaybettik” adlı romanın yazarı Mehmet Selim Çürükkaya’dır.

Sn. M. Selim Çürükkaya eğitimciyken ve genç yaşlarında Kürdistan’ın özgürlük savaşına inanarak katılmıştır. Biz, birçok Kürt, daha evimizin caddesini tanımazken, Selim Çürükkaya Kürdistan’ı dağ, taş, ova, dere, tepe ve orman demeden her yeri kendi duygularıyla kendine ev ve hane yapmıştır.

 Kürdistan’ın kuruluşu ve bağımsızlığı ancak Kürdistan dağlarında mücadele vermekle olabilir, düşüncesine inanmış ve kararına vermiştir.

Yazar M. Selim Çürükkaya “Dr. Said Dağların Kilidini kaybettik” kitabını İstanbul’da DOZ yayınevinden bastırmıştır. DOZ yayınevine bu kitabı bastırdığı için de ayrıca teşekkürlerimi iletiyorum.

“Dr. Said Dağların Kilidini Kaybettik” romanı,  51 bölüm, 727 sayfalık bir kitaptır. Okuyucu kitabı bitirdiğinde anlıyor ki, büyük zahmetler çekilerek, derin araştırmalar yapılarak, çokça uğraş verilerek bu kitap hazırlanmıştır.

Kitabın 51 bölümünden her biri, birer tarih parçası, anılar, coğrafik konumlar, Aile ve aile içindeki anne ve Babanın çocuklarda gördüğü mücevher tutumlar ve her bir çocuğuna değer biçmesi, frenlenme reaksiyonun hatasına girmeden çocukları özgür bir yaşam tarzında, her biri kendi kaderini tayin hakkının kullanması ve her çocuğun inandığı, kanaat getirdiği demokratik saflara çekilmesi ve taraf olması her Aileye örnek olacak seviyede işlenmiştir.

Kırsal alandan dağa çıkma inancı, çok çeşitli baskı aracı ile karşı karşıya gelmesi ve bu baskılara tahammül edememe bilinci, çok erken başkaldırma, Çürükkaya Ailesinde de başlamıştır diye kanaat getirdim.

Bu kitapta gördüğüm ve çıkardığım dersle, kendi geçmişimi de sosyolojik olarak sorguladım. Bu sebepten dolayı bu romanı sayfa, sayfa okudukça hem heyecanlandım hem de öfkelendim, sayfa yapraklarının üzerine gözyaşlarımı damlatarak okudum, içlendim, duygulandım ve duygusallığımın ağırlığı beynime kadar işlendi.

1937 tarihinde Dersim katliamından başlayarak Seyid Rıza’nın ve Şeyh Said’in idamına kadar yazılanlar, benim için şimdiye kadar bizden gizlenmiş bir tarihin dramatik sayfaları gibiydi.

Sakın Kürt tarihçileri kıskanmasınlar!

 Sn. M. Selim Çürükkaya’nın yazdığı bu kitap, bütün Kürdistanlılara yazılmış bir tarih kitabı olarak kabul edilmelidir. Ayrıca bu biyografik roman, benim için bir Tarih, bir Coğrafya, bir Yurttaşlık kitabıdır. Aynı zamanda nefes kesici bir ROMAN gibidir.  Ancak romanlar  kurgudur,  Bu kitapta anlatılanlar ise yaşanmış tarihi gerçeklerdir, daha doğrusu bu kitapta anlatılanlar biz Kürtlerin doğal yaşamıdır.

İşgalci güçler Tarih kitaplarında gerçekleri olduğu gibi yazmadılar, kendi çıkarlarına göre yazıp, çizdiler. Örneğin; Türk, Osmanlı Tarih Kitapları gerçek dışı yazıldı. Onlar yalanlarla kurgularla yazılmış ders kitaplarıyla küçük yavru çocukları kandırdılar.

 Sn. M. Selim Çürükkaya çocukluğunda, babasının evi önünde Jandarmaların, TİM ve devletin Özel Kuvvetlerinin saldırılarına uğrayan köyünü korkulu gözyaşlarıyla görmüş ve daha sonra yazmıştır.

 Olanları göz merceğiyle görmüş, yaşamış, kaleme almıştır. Şehir çocukları ezilmişliğini çok geç fark eder, Köy-kırsal çocuklar daha çok ezilmişliğin farkında olurlar.

Dikkat ederseniz PKK’ ye katılanların % 80’ni kırsal alanda yaşayanlardır.

Kitapta Zaman i1917 yıllarından başlamak üzere gelişen süreci sosyal yaşam ve tarihsel koşulları Sn. M. S. Çürükkaya çok güzel bir edebi kalemle sakince bize anlatmıştır.

Bendeniz kitabı okuduğumda ve anladığımı özümseyerek bu sonuca vardım. Daha doğrusu anlayarak, özümseyerek, kitabı tahlil etmeye başladım.

İşte, bu romanda, M. Selim Çürükkaya yaşadığı gördüğü, araştırdığı her şeyi yer zaman göstererek bir belgesel gibi satır satır kaleme almıştır. Kitabı bittirdiğimde vardığım sonuç; M. Selim Çürükkaya, geleceği gören, geçmişin derin bilincine varan, Kürt ve Kürdistan davasına inanmış bir Kürt aydınıdır.

Biyografik Romanın baş kahramanı Sn. Merhum Şehit Dr. Süleyman (Said) on yıl boyunca Kürdistan dağlarında düşmana karşı korkmadan, yorulmadan, dinmeden Kürdistani davaya inanarak mücadelesini PKK içinde kendine düşen görevi yerine getirmiştir.

PKK ile yol ayırımı Abdullah Öcalan’dan kaynaklı ve PKK nin deforme edilmesini gördüğünden, ayrılmaya mecbur kalmıştır. Reformcu olarak zor şartlarda bin bir belalardan kurtularak kendini Almanya’da bulmuştur.

Dr. Said, Almanya’da da birçok güçlüklerle karşı karşıya gelmiştir. Hem Türkiye Devleti hem PKK onun idam cezasıyla aramış, Türkiye ve interpolün isteği üzerine Avrupa devletlerinde iki kez tutuklanmış, PKK ninin saldırılarına maruz kalmıştır.

Bu ara DAİŞ’in Kürdistanda giriştiği katliama tahammül edemeyerek Güney Kürdistan’a gitmiş ve gönüllü Peşmerge olarak “Heza Agiri” (Ateş Birliği) birliğini kurmuş, DAİŞ’e karşı savaşmıştır.

Dr. Sait PKK komutanı iken, PKK komutanları ile Gerilla savaşçıları arasındaki olan biten olaylara hâkimlik yaparak üstün başarılar elde etmiştir.

Sn. Mehmet Selim Çürükkaya ise, günümüzde, içinde yaşadığımız süreci objektif olarak bütün çıplaklığıyla kaleme almış ve yazmıştır. Doğuşundan beri ailesiyle, akrabalarıyla, komşularıyla köy ve çevrede olan bitenlerle, zulmü, inkarı, katliamı, baskıyı yaşayarak, öğrenerek gözlerimizin önüne sergilemiştir.

İşte gerçek tarih budur, işte gerçek olarak Kürtlerin kronolojisini, hayatını, yaşamını, dıramını, acısını, ve Türk devletinin dipçiği altında el pençe durma yerine tek kurtuluş, dağlara çıkmaya sürükleyen siyasetleri, bu kitapta bulacaksınız.

Dr. Said PKK’nın Ulusalcı, Ulus+Devlet ve Bağımsız Kürdistanı kuracağına inanarak dağa çıkmayı tercih etmiştir. Dolaysıyla, Kürtler mutlaka savaşı kazanacak ve bağımsız Kürdistan Devletini kuracak ve kuracağız inancına varmıştır.

Ayrıca Kürdistani davaya inanmak, dağ, taş, dere tepe demeden tırmanışına güven vermiştir. Bütün gençliğini, en hararetli gençlik çağını ülkesi Kürdistan kurtuluğu için hayatı ortayanı koyştır.

İnanmak ne güzel bir duydu değil mi?

“Dr. Said Dağların Kilidini Kaybettik” Sn. Mehmet Selim Çürükkaya’nın bu güzel Biyografik Romanını zevkle okudum, bildiğimden daha fazlasını öğrenmiş oldum.

Bu BİYOGRAFİK ROMAN yetmiş yaşımdaki bana bir ders kitabı gibi geldi. Dr. Said Dağların Kilidini Kaybettikten öğrenilecek çok şey var. Kitabın yazarı uyanmış bir kişidir. Ve ceviz gölgesinde derin uykuya dalmış herkesi uyandırmak gibi bir misyonu üstlenmiştir.

Dr. Said hayatın inişli, çıkışlı, dürüst, ahlaki ders veren, akıllı, üstün zekalı, Kürt yurtseveri ve savaşkan bir Peşmerge Generaliydi. Onu yakından tanıyınca gurur ve onur duydum.

Kutbettin Özer

Selim Çürükkaya

1954 te Bingöl' de doğdu. Öğretmen okulundan mezun oldu. Siyasi nedenlerle on bir yıl hapis yattı. Gazeteci ve yazar. Yayınlanmış 10 Kitabı var. Siyasi mülteci olarak Almanya'da yaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu