PKK yi Kimler Kurdu ? 4
unceli öğretmen okulunda öğrenci iken kuruluş çalışmalarına katıldı. Varto da çalıştı, Yurt dışında kaldı. Mücadeleyi organize eden kişilerden biri oldu. PKK'nin başkanlık konseyi olarak bilinen kurumunda görev yaptı. İmralı’ya dönen Apo’nun gerçek yüzünü gördü, artık onunla yürünmeyeceğini anladı, ayrılarak Süleymaniye’ye gitti ve “hain” olarak damgalandı.
Selim Çürükkaya/ 52 – Rıza Demirel: Grup aşamasının kuruluş çalışmalarına Bingöl’de katıldı. Hiperaktif olduğu, pek çok kavgaya girdiği ve örgütün dediklerini tam olarak yapmadığı için kendisinden kuşkulanıldı. Ardından örgütün Merkez Komite üyelerinden biri tarafından örgütün bayan bir sempatizanına“ajan” damgası vurdurtuldu. Bu bayan Rıza’ya öldürtüldü.
12 Eylül darbesi gelince, Rıza dağa çıktı, örgütün merkez komite üyesi olan şahıs, Rıza’yı “suçsuz bayanı öldürmüştür” diyerek suçlamış ve kurşuna dizdirtmiştir.
53- Cevdet İnak: Grubun kuruluş çalışmalarına daha gençken katıldı, bazı eylemlerde yer aldı. 12 Eylül öncesi tutuklandı. Diyarbakır zindanında işkenceler gördü, sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandı. Diyarbakır zindanının hücre bölümünde tünel kazıldığında tünel işinde kazma işinde iyi çalıştığı için yirmi yıl zindanlarda yaşamı tahliye olunca Şam’a, oradan Zele’ye gitmiş, Rusya da sorumlu iken örgüt içindeki vahameti fark etmiş kaçınca “hain” ilan edilmiştir.
54 – Nizamettin Taş: Tunceli öğretmen okulunda öğrenci iken kuruluş çalışmalarına katıldı. Varto da çalıştı, Yurt dışında kaldı. Mücadeleyi organize eden kişilerden biri oldu. PKK’nin başkanlık konseyi olarak bilinen kurumunda görev yaptı. İmralı’ya dönen Apo’nun gerçek yüzünü gördü, artık onunla yürünmeyeceğini anladı, ayrılarak Süleymaniye’ye gitti ve “hain” olarak damgalandı.
55 – Mehmet Can Yüce: Doğu Beyazıt’ta öğretmen iken grubun kuruluş çalışmalarına katıldı. 12 Eylül öncesi PKK’nin merkez komite üyeliğine seçildi. Tutuklandı, askeri mahkemelerde siyasi savunmalar yaptı. 20 yıl hapis yattı. Cezaevinde iken Tutuklu binlerce PKK linin temsilciliğini yaptı. Daha tahliye olmadan, Türkiye ye dönen Öcalan’ın gerçek yüzünü gördü “Bir Yanılsamanın Sonu” aldı kitabı yayınlayınca, Öcalan’ı dinleyenlerce”hain” ilan edildi.
56- Haydar Karasungur: Gurubun kuruluş çalışmasına Bingöl’ de katıldı. 12 Eylül öncesi bir müddet Elazığ da tutuklu kaldı. Tahliye olunca yurtdışına çıktı, PKK merkez komitesi üyesi seçildi. Silahlı mücadele başladıktan sonra Diyarbakır’da bölge sorumluluğu yaptı, yılarca dağda kaldı. 1986 yılında Bekaa’dan yollanan müdahale gurubu Öcalan’ın emri ile onu görevsizleştirdi. Pratiği mahkûm edildi, tahrik edilerek, ölüme yollandı, Türk askerleri etrafını çevirince, yanıcı bir madde üzerine dökerek, çatışmaya girmeden kendisini yaktı.
57 – Aysel Çürükkaya: Tunceli öğretmen okulunda öğrenci iken grubun kuruluş çalışmalarına katıldı. Bingöl, Muş bölgelerinde çalıştı. Urfa Mardin arasında Mazlum Doğan ve örgütün kurucularından Yıldırım Merkit ile birlikte gözaltına alındı. Altı yıl Diyarbakır zindanında yattı. 49 Gün ölüm orucunda kaldı, tahliye olunca dağa çıktı. 1993 tarihinde “Apo’nun Ayetleri”ni okuyunca örgütle olan ilişkilerini kesti. Apo’nun adamları tarafından “hain” ilan edildi.
58 – Yıldırım Merkit: Dersim de grubun kuruluş çalışmalarına katıldı. Elazığ ve Dersim bölgelerinde çalıştı. 1979 yılında amcasının oğlunun kimliği ile yakalandı. Gerçek kimliği çok sonraları açığa çıktı. Gözaltında işkence altında çözülmedi, cezaevinde ise çözüldü, direnişçilerin yanından alınarak itirafçıların yanına götürüldü. Askeri mahkemede itirafçılık yaptı. Tutuklu arkadaşları aleyhine ifadeler verdi. Pişmanlık yasasından yararlanarak tahliye oldu. Doğu Avrupa’nın bir ülkesinde baba mesleği fırıncılık yaparken PKK’nin bir militanı tarafından öldürüldü.
59 – Rıza Sarıkaya: Elazığ da grubun kuruluş çalışmalarına katıldı. Antep, Dersim ve Elazığ yöresinde çalıştı. Antep’te örgüt içinde kuşkulu durumları fark ettiği için örgütle ilişkilerini kesmek istedi, ikna etmek veya ortadan kaldırmak için kendisi ile görüşmeler yapılırken 12 Eylül öncesi Elazığ’ da yapılan operasyonda yakalandı. Uzun süre cezaevlerinde kaldı, çıkınca örgütten uzak durdu.
60 – Çetin Güngör: Dersim’de öğretmenken grubun kuruluş çalışmalarına katıldı. 12 Eylül öncesi PKK’nin merkez üyeliğine seçildi. Kuzey Kürdistanı’n hemen hemen bütün bölgelerinde çalıştı. KUK örgütü ile PKK arasında çatışmaları o durdurdu. Darbeden sonra yurtdışına çıktı. 1982 Yılında Bekaa da yapılan PKK’nin ikinci konferansından onca Öcalan’ın örgüt içinde yaptıklarına karşı çıktı. Konunun tartışılması için uğraştı ama susturuldu. Konferanstan sonra Avrupa kooardinatörü olarak yollandı. Avrupa’da eleştirilerini sürdürdü. Önce örgütten tecrit edildi. Ardından, 1985 tarihinde Stockholm de Öcalan’ın emri ile bir konserde başına sıkılan bir kurşun ile öldürüldü. Yakalanan katil Öcalan’ın adamıydı. Çetin Güngör’ün cenazesi Dersim’e getirildi, mezar sahibi olan şanslı PKK’lilerden biridir.
61- İbrahim Aydın: Anakara’ da öğrenci iken Abdullah Öcalan ile birlikte tutuklandı, hapse konuldu. Tahliye olunca grubun kuruluş çalışmalarına katıldı, Antep’te eğitim enstitüsünde edebiyat öğretmeni iken çalışmalarını sürdürdü. Deşifre olunca öğretmenliği bırakarak Diyarbakır’a geldi, çalışmalarını burada devam ettirdi. Yurt dışına çıktı, Bekaa’da PKK’nin ikinci kongresinde divan başkanlığı yaptı. Bir ara Avrupa’da örgüt adına sorumluluklar aldı. Ardından Bekaa’ya çağrıldı. Buradan Güney Kürdistan’a yollandı, kurşuna dizileceğini okuduğu Öcalan’ın talimatından anlayınca ölümden kurtularak KDP ye sığındı ve ”hain” ilan edildi. İsveç’te yaşıyor.
62 – Sarı Baran: Dersim mıntıkasında kuruluş çalışmalarına katıldı. Yurt dışına çıktı, Güney Kürdistan’a gitti, Kuzey Kürdistan’ı adım adım dolaşarak keşif işleri yaptı. 1984 Silahlı ayaklanmasına katıldı. 1991 tarihinde Güney Kürdistan’da yapılan PKK’nin 4. Kongresinde Mehemet Şener ile birlikte hareket ettiği için “hain” ilan edilerek tasfiye edildi. Şu anda İsveç’te yaşamaktadır
63 – Ali Güngör: Dersim ve Bingöl yöresinde kuruluş çalışmalarına katıldı. Yakalanarak uzun süre cezaevlerinde kaldı. Tahliye olunca örgütle olan ilişkilerini kesti. Almanya’ya yaşıyor.
64 – Celal Aydın: Tunceli öğretmen okulunda okurken örgütün kuruluş çalışmalarına katıldı, Ankara, İstanbul, Malatya, Elazığ gibi yerlerde çalıştı. Aydın ve entelektüel olduğu için, “ajan” olarak damgalandı, Öcalan ve Cemil Bayık’ın isteği ile Şahin Dönmez’in denetiminde 1978 yılında Karakoçan’a yakın bir köyün arazisinde mezarı kendisine kazdırılarak öldürüldü.
65 – Celal Aşkın: Dersim’de genç yaşlarında grubun kuruluş çalışmalarına katıldı. Halkın kurtuluşu örgütü tarafından Tunceli şehir merkezinde öldürüldü.
66 – D. Ali Küçük: Ankara veya Dersim’de grubun çalışmalarına katıldı. Dersim, Elazığ ve Kars’ta görevler üstlendi. Tutuklandı, uzun süre cezaevinde tutuklu olarak kaldı. Tahliye olunca Şam, oradan Avrupa ya geldi. Sorumluluklar üstlendi. Kandil’e döndü. Kafkasya’da iken örgüt ile olan ilişkilerini kesti. Örgüt onu ‘hain’ ilan etti. Hala yaşıyor.
67 – Seyfettin Zoğurlu: Tunceli öğretmen okulunda iken çalışmalara katıldı, Diyarbakır’da grubun temelini attı. PKK’nin ilk kongresi onun evinde yapıldı. 12 Eylül öncesi yurt dışına çıktı. Bekaa’dayken İsrail askeri güçleriyle çıkan bir çatışmada İsrail askerlerine esir düştü. Özgürlüğüne kavuşunca örgüt yöneticileri ile çelişkiye düştü. “General Sami” iken birden gözden düşürüldü. Açıklanmayan bir nedenle Suriye’deki iki çocuk annesi eşini öldürdü. Kürdistan’a dönerek, intiharvari bir eylemde yaşamını yitirdi. İşin garip tarafı örgütün çok önemli bir insanı iken bütün hafızalardan silindi.
68 – Şadioğlu Batmaz: Karakoçan’da kuruluş çalışmalarına katıldı. 12 Eylül öncesi Elazığ’da yakalandı. Diyarbakır cezaevinde korkunç işkencelere maruz kaldı. Uzun süre cezaevlerinde yattı, tahliye olunca evlendi, eşini de alarak Bekaa vadisine gitti, buradan dağlara savaşmaya gönderildi bir çatışmada yaşamını yitirdi.
69 – Süleyman Günyeli: Tunceli öğretmen okulunda öğrenci iken kuruluş çalışmalarına katıldı, 12 Eylül öncesi tutuklanıp Diyarbakır cezaevine konuldu. Direnişlerde yer aldı sıkıyönetim mahkemelerinde siyasi savunmalar yaptı.16 yıl çeşitli cezaevlerinde kaldı. Ölüm oruçlarına katıldı. Tahliye olunca Bekaa’ya, oradan güney Kürdistan’a gitti. Buradan Avrupa ya ulaştı. Hala örgüt içinde çalışıyor. Sesiz sedasız ve görünmez bir biçimde yaşıyor.
70 – Müzaffer Ayata: Ankara’da öğrenci iken grubun kuruluş çalışmalarına katıldı. Siverek’te kuruluş çalışmalarını sürdürdü. Önemli görevler üstlendi. 12 Eylül öncesi tutuklandı. Diyarbakır cezaevinde direnişlerde önderlik yaptı. 20 yıl kadar cezaevlerinde kaldı. Tahliye olunca Avrupa ’ya geldi. Sesiz, önemsiz ve görünmez bir adam olarak yaşıyor.
71 – Celalettin Delibaş: Hilvan’da grubun kuruluş çalışmalarına katıldı. Yörede bir halk kahramanı olarak nam saldı. Tutuklanıp Diyarbakır zindanına konuldu. Mahkemelerde ve cezaevinde işkencecilere karşı dik durdu. Tahliye olunca Diyarbakır’da muhtemelen örgütün bir tetikçisi tarafından bacağına bir kurşun sıkılarak, itibarsızlaştırıldı, evinde oturmaya mahkum edilerek sesi kesildi.
72 – İrfan Güler: Siverek’te grubun kuruluş çalışmalarına katıldı, Diyarbakır cezaevinde tutklu olarak kaldı. Direnişlerde yer aldı. Uzun süre belki de yirmi yıl hapiste kaldı. Tahliye olunca sesi sedası kesildi. Nerede olduğunu bilen yoktur.
73 – Bedrettin Kavak: Batman mıntıkasında mücadeleye katıldı. Siverek bölgesinde kaldı ve yakalandı. Bütün direnişlerde yer aldı. Zan edersem 16 Yıl cezaevlerinde kaldı, siyasi savunmalar yaptı. Tahliye olunca Avrupa’ya çıktı. Hala Örgüt ile birlikte yaşıyor.
74- Zeki Yılmaz: Laz kökenlidir. Tunceli öğretmen okulunda iken gurubun kuruluş çalışmasına katıldı. 12 eylül öncesi Urfa da yakalandı, Diyarbakır sıkıyönetim mahkemesi tarafından idam cezasına çarptırıldı, ölüm orucunda 45 gün kaldı, 11 yıl cezaevinde yatınca tahliye oldu, Bekaa’ya, Öcalan’ın bulunduğu mıntıkaya gitti.. Buradan da dağa yollandı, dağda örgüt tarafından yakalanıp idam cezası ile yargılandı, cezası infaz edilmedi, Öcalan’ın Türkiye ye dönüşün den sonra oda bir fırsatını bulunca kaçtı ve Almanya’ da yaşıyor. .
75 – E. Uzun: Ankara’da öğrenci iken grubun kuruluş çalışmalarına katıldı, Ankara ve Siverek’te çalıştı, daha Ankara’da iken Öcalan’dan pirelendi, örgütle ilişkilerini sınırlandırdı. Buna rağmen yakalanıp Diyarbakır zindanına konuldu. Burada işkencelere maruz kaldı. Onurunu daima koruyabildi. 15 yıl sonra tahliye oldu. Örgütle ilişkisini kesti.
76 – Kemal Aktaş: Hilvan da kuruluş çalışmalarına katıldı. Uzun süre Diyarbakır zindanında yattı. Bir ara tahliye edildi tekrar yakalandı hala içerde yatıyor.
77 – Baki Karer: Ankara’da grubun kuruluşuna katıldı, Kürdistan’ın pek çok yerinde sorumluluklar üstlendi. Haki Karer’in kardeşiydi. 12 Eylülden sonra yurt dışına çıktı, Avrupa örgütünde sorumlu ve merkez komite üyesi iken 1983-84 yılında Çetin Güngör ile birlikte hareket etti. 1984’te Şam’a çağrıldı. Öcalan’ın emri ile güney Kürdistan da tutuklandı. Mağarada tutuklu iken gardiyanı “sağır Cuma’yı” ikna ederek kaçtı. Avrupa’ya ulaştı. Ve “hain” ilan edildi.
78 – Alaatin Zoğurlu: Seyfettin Zoğurlu’nun ağabeyi idi. Diyarbakır bölgesinde örgütün kuruluşuna katıldı. Çok sonraları hala aydınlanmamış kuşkulu bir şekilde 12 Haziran 1987 günü Diyarbakır merkezdeki bir eve yapılan bir polis baskınında vuruldu. Bazı söylentilere göre ise zehirlenerek öldürüldü, ardından polise haber verildi.
79 – Faysal Dunlayıcı: Ceylanpınar mıntıkasında gurubun kuruluş çalışmalarında yer aldı. Diyarbakır zindanında yattı. Tahliye olunca Orta doğuda ve Avrupa’da önemli görevler yüklendi. Daha sonra bir grup arkadaşı ile birlikte Kandil dağını terk etti Güney Kürdistan’a gitti. Bu grup örgüt tarafından hain ilan edildi. 11 Şubat 2006 da örgütten ayrıldığı için arabasına bomba konularak Süleymeniye yakınlarında cesedi parçalanarak öldürüldü.
80- Halil Ataç: Hilvan yöresinde kuruluş çalışmalarına katıldı. Halk içinde “karayılan” olarak nam saldı. Yırt dışına çıktı, İsrail askerlerine esir düştü. Kuzey Kürdistan da pek çok yerde komutanlık yaptı. Öcalan, İmralı’ya dönünce bir grup arkadaşıyla örgütten ayrıldı ve “hain” ilan edildi.
81- Gönül Atay: Ankara da kuruluş çalışmalarına katıldı. Yakalanıp Diyarbakır cezaevine konuldu. 1984 yılında 49 gün ölüm orucunda kaldı, Rıza Altun ile nişanlanmıştı. Tahliye olunca Şam’a gitti. Burada başına ne geldiyse bilinmez, Şam’da örgüt evinden kaçarak Türkiye’nin Şam büyük elçiliğine sığındı. 1989’da Türkiye’ye gizlice getirildi, cezaevine konuldu, gerisi bilinmiyor.
82 – Meral Kıdır: Ankara’da grubun kuruluş çalışmalarına katıldı. Bir Türk subayının kızıydı. Yurt dışına çıktı. Öcalan ile garip ilişkiler içine girdi. Örgüt içinde “zehir hafiye” rolü üstlendi, kadro kırımını gerçekleştirdi. Neticede 1992’lerde İstanbul’da Türk polisi tarafından tutuklandı. General Veli Küçük ile kontaklı olduğu Ergenekon belgelerinde açığa çıktı. Örgütten ayrıldığı söylendi sesi sedası kesildi.
83 – Fuat Kav: Urfa mıntıkasında örgütün kuruluş çalışmalarına katıldı. Bazı eylemlerden dolayı tutuklandı. İdam cezası aldı. Mahkemelerde Kürt davasını savundu. Ölüm orucunda 45 günden fazla kaldı. Yirmi yıl kadar yatınca tahliye oldu. Şu anda Avrupa da araziye uymuş vaziyette yaşıyor.
84 – Mehmet Cahit Şener: Batman’da doğdu. Mersin öğretmen okulunda okurken kuruluş çalışmalarına katıldı. 12 Eylül öncesi yakalanmadan örgütün merkez komite üyeliğine seçildi. Yakalanınca Diyarbakır zindanına atıldı. Buradaki bütün direnişlere katıldı. Tahliye olunca askere alındı. Askerden firar ederek Bekaa vadisine gitti, PKK’nin 4. kongresinde Öcalan’ın despotluğuna karşı çıkınca, orada tutuklandı, bir müddet sonra güney Kürdistan’dan ayrılarak Suriye’ye geçti, burada Öcalan’ın adamları ve Suriye Muhaberatı tarafından katledildi.
85 – Nesim Kılıç: Batman yöresinde kuruluş çalışmalarına katıldı. 12 Eylül öncesi PKK’nin merkez komite üyeliğine seçildi. Darbeden sonra yakalandı. Diyarbakır cezaevine konuldu. 11 yıl sonra tahliye olunca Bekaa’ya gitti. Legal alana sorumlu olarak atandı. Burada güney Kürdistan’a çekildi. Kandil’deki örgüt yöneticilerinin emriyle tutuklanarak bir mağaraya konuldu. Mağarada unutuldu, dokuz ay sonra kurtuldu. Bir yolunu bularak bir kenara sessiz sedasız çekildi.
86 – Veli Tayhani: Dersim’de kuruluş çalışmalarına katıldı, 18 Mayıs 1977 tarihinde Antap’te Hakki Karer’in saldırıya uğradığı kahvehanede elinden kurşun yarası alarak yaralandı. 12 Eylül öncesi Şam’a çıktı, güney Kürdistan’a geçti, kuzey Kürdistan’ın bazı bölgelerinde gerilla komutanlığı yaptı. Dersim’e müdahale grubu olarak giderken 1990’larda gurubuyla asker pususuna düşerek yaşamını yitirdi.
87 – Sağır Metin: Dersim bölgesinde grup çalışmalarına katıldı. Güney Kürdistan’da Abdullah Öcalan’ın emri ile tutuklanan, örgütün Merkez komite üyesi Baki Karer’in gardiyanıyken, Baki’nin kendisini ikna etmesi sonucu, hapishaneyi terk ederek KDP’ye sığındılar ve Baki ile birlikte Avrupa ya geldi ve ortalıktan kayıp oldu.
88 – Cemile Merkit: Tunceli öğretmen okulunda iken kuruluş çalışmalarına katıldı. Örgütün kararıyla Ali Kaydar ile evlendirildi. Yurt dışına çıktı, örgüt içinde önemli görevler üstlendi. Çetin güngör ile birlikte hareket edince, 1985’te “hain” olarak ilan edildi.
89 – Nadire: Bu bayan Arnavut kökenlidir. Ankara’da üniversitede okurken grubun çalışmalarına katıldı. Yurdışına çıktı. 1988 yılına kadar örgütte görevliydi, Öcalan’a muhalefet eden, içinde Kesire Yıldırımın da yer aldığı grupla hareket ettiğinden ”hain” ilan edildi. Şu anda Almanya’da yaşıyor.
90 – Veysi Badem: Tunceli öğretmen okulunda kuruluş çalışmalarına katıldı. Viranşehir’de işkencede Türk polisi tarafından öldürüldü.
91 – Yılmaz Dağlum: Tunceli öğretmen okulunda grubun kuruluşuna katıldı. Akıllı bir adamdı. Yaşayıp yaşamadığı, yaşıyorsa nerede nasıl yaşıyor bilinmemektedir.
92 – Hişar Ekincioğlu: Diyarbakır bölgesinde grubun çalışmalarına katıldı. Yakalanıp zindana atıldı. Direnişlere katıldı. Tahliye olunca Yunanistan a gitti. Bıraktığı örgüt ile gördüğü örgütün aynı örgüt olmadığını fark edince ayrıldı.
93 – Naif Kurt: Mardin bölgesinde grubun çalışmalarına katıldı. 12 Eylül öncesi örgüt içinde bazı tuhaflıklarla karşılaşınca ayrıldı, oda yakalanıp Diyarbakır zindanına getirildi, işkenceler başlayınca direnenlerle birlikte oldu. İşkence sona erince yine örgütten ayrıldı. Şu anda Avrupa ’da yaşıyor.
94 – Burhan Akdağ: Batman’da kuruluş çalışmalarına katıldı. Diyarbakır cezaevine konuldu. Gördüğü işkencelerden dolayı çenesi kırıldı. Tahliye olunca Avrupa ya çıktı. Örgüt içinde görevliyken Hollanda da bir iç infaz sonucu öldürüldü.
95 – Hüseyin Topgüder: Elazığ’da kuruluş çalışmalarına katıldı. Yakalanıp cezaevlerine konuldu. Tahliye olunca gerillaya katılmaya gitti. Uzun süre gerillada kaldı. Neticede Rusya’da görevli iken örgütü terk edip Avrupa’ya geldi “hain” ilan edildi.
96 – Doğan Karakoç: Antep’te grubun kuruluş çalışmalarına katıldı. Avrupa’da sorumlu iken Köln kentinde örgüt tarafından tutuklandı. Bir apartmanın dokuzuncu katında tutukluyken kendisini pencereden atarak intihar etti.
97 – Ali Çetiner: Antep ve Maraş mıntıkasında grubun kuruluşuna katıldı. Yurt dışına çıktı, önemli görevler üstlendi, Fransa’da Longo Maye’nin Alplerdeki PKK kampında tutuklandı, ölüm cezasına çarptırıldı, cezası infaz edilmeyince ölümden kurtuldu, kaçıp Alman polisine sığındı ve itirafçı oldu.
98 – Sakine Cansız: Dersim’de grubun kuruluş çalışmalarına katıldı. Elazığ ve Bingöl’de çalışmalarını sürdürdü. Yakalanınca Diyarbakır cezaevine götürüldü. Burada direnişlere katıldı. Efsane olarak dışarı çıktı. Bekaa vadisine geldi. Burada Öcalan tarafından itibarsızlaştırıldı, güney Kürdistan’daki taşlar arasında terbiye edilip namı yeraltına gömülünce, kimliksiz biri gibi toplumun içine salındı.
Resimdekiler. Soldan Sağa 1-Hamili yıldırım, Bircan Yıldız:Alttakiler soladan sağa:Mehmet Karasungur, Saime Aşkın